Leerlijn Ethiek en Integriteit van start met ‘Ethiek in de praktijk van het openbaar bestuur’

De leerlijn Ethiek en Integriteit van de ABD is op 3 november van start gegaan met de eerste lezing. De eerste spreker was Mariëtte Hamer.

Weegschaal

Zij sprak over de belangrijke rol van leidinggevenden bij ongewenste omgangsvormen. Als leidinggevende én cultuurdrager is het volgens haar belangrijk om structureel het gesprek te voeren met je team over normen en waarden, erkenning te geven aan mensen die over ongewenste omgangsvormen bij je aankloppen, niet weg te kijken of te bagatelliseren en je empathisch op te stellen. En dat proces begint met zelfreflectie, hoe open ben je zelf, hoe ga je met je medewerkers om, welke voorbeeldgedrag laat je zien?

Moreel bewustzijn

Daarna kwamen Michaël Kowalski en Maaike van Tuyll aan het woord over ethiek in de dagelijkse praktijk van het openbaar bestuur. Met ethiek hebben we dagelijks in de praktijk te maken, van kleine tot grote vraagstukken. De deelnemers worden meegenomen in drie ethische stromingen met de vraag vanuit welke ethiek zij naar vraagstukken kijken, vanuit plichten, gevolgen of deugden? Aan de hand van aansprekende voorbeelden schetsten Michaël en Maaike bovendien hoe context en situatie bepalend zijn voor de morele afwegingen die je maakt. Om ethische beslissingen te nemen heb je moreel bewustzijn nodig.  Dat is niet theoretisch en vrijblijvend, maar praktisch en betrokken: met de vraag wat (niet) te doen?

Op 7 december 2022 staat de volgende lezing uit de leerlijn Ethiek en Integriteit gepland. Dan is het thema ‘Persoonlijk Waardegedreven leiderschap’.

Behoor je tot de Algemene Bestuursdienst? Ga dan direct naar het ABD-Leerportaal en schrijf je in voor deze sessie.