Jante Parlevliet sectorhoofd Marktordening en Zorg bij het Centraal Planbureau

Jante Parlevliet wordt per 6 februari 2023 benoemd tot sectorhoofd Marktordening en Zorg bij het Centraal Planbureau (CPB).

Jante Parlevliet

De sector Marktordening en Zorg is een belangrijke kennisunit voor economische analyses van ordenings-, transitie- en reguleringsvraagstukken vanuit een Nederlands en Europees beleidsperspectief. Jante heeft de ambitie om een nieuwe impuls te geven aan de beleidsrelevantie en wetenschappelijke kwaliteit van onderzoek op het gebied van Marktordening en Zorg. Deze ambitie pakt zij gezamenlijk op met de kenniswerkers in het team en met het MT van het CPB. Haar kennis en ervaring op het gebied van onderzoek en beleid als ook haar coachende stijl van leidinggeven komen hierbij goed van pas.

Jeroen Hinloopen, onderdirecteur CPB: 'Wij zijn erg blij met de komst van Jante. Ze heeft ruime ervaring met het leiding geven aan professionals binnen een kennisinstelling, ze begrijpt de bijdrage die van het CPB verwacht wordt bij de beleidsvoorbereiding in het sociaal-economische domein en heeft daarbij een scherp oog voor de bijdrage vanuit de economische wetenschap.'

Jante Parlevliet: 'In deze functie komen mijn passies voor grote beleidsvragen, academisch onderzoek en management heel mooi samen, en ik zie er erg naar uit om met het team bij te dragen aan de uitdagende ordeningsvragen die momenteel spelen. Ik vind het daarnaast een eer om vanuit het MT bij te dragen aan CPB’s unieke rol als onafhankelijk rekenmeester en adviseur.'

Dr. J. (Jante) Parlevliet is sinds 2011 werkzaam bij De Nederlandsche Bank. Vanaf 2020 als afdelingshoofd Bedrijfsmodellen en Governance en daarvoor als econoom en afdelingshoofd Algemeen-Economisch Beleid. In de periode 2005 tot 2011 heeft Jante onder andere gewerkt bij de Sociaal Economische Raad (SER) en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Jante studeerde politicologie en algemene economie aan de Universiteit van Amsterdam en promoveerde in 2021 aan dezelfde universiteit op een proefschrift over de politieke economie van economische hervormingen.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie is gedaan door Bureau ABD en het Centraal Planbureau. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekend gemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.