Michiel van Kruiningen directeur Maritieme Zaken bij IenW

Michiel van Kruiningen zal per 15 februari 2023 starten als directeur Maritieme Zaken bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Michiel volgt Brigit Gijsbers op, zij is per 11 april 2022 plaatsvervangend DG Luchtvaart en Maritieme Zaken.

De directie Maritieme Zaken van het directoraat-generaal Luchtvaart en Maritiem heeft als doel de Nederlandse zee- en binnenvaart en ook de zeehavens van nationaal en internationaal belang concurrerend, veilig en duurzaam te houden, zodat het belang voor de economie behouden blijft en zo mogelijk wordt versterkt. De beleidsdoelen van de directie vragen blijvend om aandacht, waarbij actief inspelen op toekomstige ontwikkelingen essentieel is en economische ontwikkeling en duurzaamheid in balans moeten zijn. De grootste inhoudelijke uitdaging zit de komende jaren in de verduurzaming van de scheepvaart, de energietransitie in de havens en goede aansturing van Rijkswaterstaat (RWS) in relatie tot de middelen die daarvoor beschikbaar zijn.

Michiel is op dit moment afdelingshoofd Mobiliteit bij de gemeente Rotterdam. Eerder heeft hij diverse managementfuncties binnen de gemeente vervuld waaronder in het maatschappelijke domein en de bedrijfsvoering. In het verleden werkte Michiel als beleidsmedewerker bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat. Michiel studeerde Vervoerseconomie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Ruth Clabbers, directeur-generaal Luchtvaart en Maritiem: “Michiel brengt naast ervaring op het lokale en regionale domein ook veel enthousiasme mee. Daarnaast is hij in staat om partijen bij elkaar te brengen wat nodig is bij de vele opgaves waar het domein van maritiem en goederentransport voor staat.”

Michiel van Kruiningen: “Ik kijk er naar uit weer terug te keren op het ministerie waar ik mijn carrière ooit ben begonnen en met de collega’s van de directie een bijdrage te gaan leveren aan de opgave waar de Nederlandse zee- en binnenvaart en goederenvervoersector voor staat. Dit in sterke verbinding met de andere onderdelen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de sector en alle andere relevante stakeholders. Ik heb er veel zin in.”

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door Bureau ABD. Vacatures die Bureau ABD faciliteert worden breed bekendgemaakt en iedereen mag solliciteren.