Jacquelien Nienhuis directeur Communicatie bij BZ

Jacquelien Nienhuis start met ingang van 1 augustus 2023 als directeur Communicatie bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Als directeur Communicatie zal Jacquelien verantwoordelijk zijn voor alle interne en externe communicatie-uitingen van het ministerie. Daarnaast is ze de eerste adviseur op het gebied van communicatie van beide ministers. De Directie Communicatie (COM) ondersteunt de politieke en ambtelijke leiding van BZ bij het zo goed en transparant mogelijk uitleggen van het buitenlandbeleid en de keuzes die daarbij worden gemaakt. COM zorgt ook dat de 5000 collega’s die werken vanuit Den Haag en op de diplomatieke posten verbonden zijn en blijven met de organisatie, elkaar en het werk dat BZ wereldwijd voor Nederland doet. COM verzorgt samen met de ambassades de communicatie met buitenlandse doelgroepen.

Jacquelien werkt sinds 2019 als hoofd Nieuwsmanagement tevens plaatsvervangend directeur Communicatie voor Buitenlandse Zaken. Daarvoor was zij Hoofd communicatie bij de Nederlandse ambassade in Washington D.C. Ze begon haar carrière bij de Haagsche Courant waar ze naast verslaggever ook diverse leidinggevende posities bekleedde. Van 2005 tot 2011 werkte ze voor het AD, onder meer als correspondent Verenigde Staten in New York.    

Jacquelien heeft haar studie Geschiedenis afgerond met afstudeerrichting Journalistiek aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Paul Huijts, secretaris-generaal: “Buitenlandse Zaken krijgt met de benoeming van Jacquelien een directeur Communicatie met brede communicatie-ervaring: nationaal en internationaal, binnen en buiten BZ.”

Jacquelien Nienhuis: “We leven in een tijd waarin onverwachte wereldgebeurtenissen en politieke instabiliteit ons werk onvoorspelbaarder maken dan voorheen. Meer dan ooit is ook zichtbaar hoe de ontwikkelingen in de wereld de leefwereld van de Nederlander raken. Dat vraagt om heldere communicatie over ons werk op het ministerie en op onze posten en over de toegevoegde waarde daarvan voor Nederlanders. Ik kijk ernaar uit om me daar ook de komende jaren samen met de directie voor in te zetten.”

Deze benoeming op een functie van Buitenlandse Zaken is tot stand gekomen via de procedure van de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door Bureau ABD en het ministerie van Buitenlandse Zaken gezamenlijk. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt zodat iedereen kon solliciteren.