Marieke Ferwerda directeur Dienstverlening en plaatsvervangend algemeen directeur Nationaal Coördinator Groningen

Marieke Ferwerda wordt per 1 februari 2023 benoemd tot plaatsvervangend directeur Dienstverlening en tevens plaatsvervangend algemeen directeur Nationaal Coördinator Groningen.

Marieke Ferwerda

Veilig wonen, werken en naar school gaan in Groningen. Daarop ligt de focus van de Nationaal Coördinator Groningen (NCG): het onderzoeken en (preventief) versterken van huizen en gebouwen in het aardbevingsgebied. Dat vraagt om een stevige en proactieve samenwerking met vijf gemeenten in het aardbevingsgebied, de provincie Groningen, de woningcorporaties en het ministerie van EZK. De ambitie van de Nationaal Coördinator Groningen is dat Groningers uiterlijk in 2023 duidelijkheid hebben of hun pand voldoet aan de veiligheidsnorm en wil er voor zorgen dat in 2028, in samenspraak met gemeenten, bewoners en eigenaren, alle noodzakelijke versterkingen zijn afgerond. Inzet daarbij is het organiseren van de uitvoering in de regio, dichtbij bewoners en gemeenten.

Marieke Ferwerda wordt als directeur Dienstverlening (tevens plaatsvervangend algemeen directeur) lid van de directie NCG en gaat integraal leidinggeven aan NCG samen met de algemeen directeur, de directeur Bedrijfsvoering en de twee regio directeuren Eemsdelta en Stad en Ommeland. Een belangrijk onderdeel van haar opdracht is om verder te bouwen aan een slagvaardige, efficiënte en professionele organisatie en versterking van de aansluiting op de ketenpartners om zo een robuuste en betrouwbare uitvoering van de versterkingsoperatie te realiseren. Marieke gaat daar onder meer leidinggeven aan de doorontwikkeling van het Meerjarenversterkingsplan, de samenhang in de productie en de samenwerking met ketenparters zoals het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG).

Regina Bouius, algemeen directeur NCG: ‘We zijn heel blij dat Marieke onze organisatie per 1 februari komt versterken. Onze opgave en ambitie vragen om iemand met ervaring en visie, die het mogelijk maakt dat onze mensen zich met plezier kunnen focussen op hun werk. Marieke is geknipt voor deze taak en ik kijk ernaar uit om met haar samen te werken.’

Marieke Ferwerda: ´Ik kijk ernaar uit om samen met de collega’s van NCG en de betrokken partijen een bijdrage te leveren aan de doorontwikkeling van het versterkingsprogramma. Verbinding en communicatie met de bewoners en de betrokken partijen is daarbij van groot belang. Ik zie uit naar de eerste gesprekken.´

Marieke is momenteel nog werkzaam als opgavenregisseur/directeur Economie, Energie & Klimaat en Landbouw bij de Provincie Fryslân. Zij heeft hier brede management- en politiek-bestuurlijke ervaring opgedaan en samengewerkt met verschillende (decentrale) overheden, burgers, bedrijven en belangenorganisaties.  Marieke studeerde Bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door Bureau ABD en ministerie van Justitie en Veiligheid. Vacatures die Bureau ABD faciliteert worden breed bekendgemaakt en iedereen mag solliciteren.