Donné Slangen directeur-generaal Natuur en Visserij bij LNV

Donné Slangen wordt directeur-generaal Natuur en Visserij bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De ministerraad heeft ingestemd met de voordracht op voorstel van minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De benoeming gaat in op 15 december 2022.

Donné Slangen

Het directoraat-generaal Natuur en Visserij streeft naar een sterke en veerkrachtige natuur en ecologisch robuuste grote wateren, optimaal bijdragend aan duurzaam maatschappelijk welzijn en duurzame en concurrerende visserijketens. Ook coördineert het DG de uitvoering van het klimaatbeleid voor de sector Landbouw en Landgebruik. En richt het DG zich op NOVI-onderwerpen en andere ruimtelijke ordeningsdossiers, anders dan het Nationaal Programma Landelijk Gebied. Het DG maakt een ontwikkeling door naar integraal en gebiedsgericht werken. Dit is een manier van samenwerken tussen partijen waarmee in een gebied meervoudige opgaven integraal en gebiedspassend gerealiseerd worden.

Jan-Kees Goet, secretaris-generaal: 'Donné is met zijn ervaring in het ruimtelijke domein, waar hij heeft samengewerkt met medeoverheden en tal van andere organisaties, de geschikte kandidaat voor deze functie. Afgelopen jaren heeft Donné veel kennis opgedaan van de beleidsterreinen van natuur en visserij. De transitie in het landelijk gebied en de uitdagingen waar de visserij voor staat zijn bij hem in goede handen. Daarnaast is hij een waardevolle, complementaire collega in de bestuursraad van LNV.'

'Ik ben gedreven om met energie de opgaven van natuur en visserij te verbinden aan die van onder andere klimaat, water, voedsel en gezondheid. Dit vraagt om verbinding met veel partijen in het veld en collega-overheden. Het LNV adagium “samen kom je verder” spreekt me dan ook enorm aan', aldus Donné Slangen. 'Ik vind het mooi dat ik als lid van de bestuursraad mede richting mag geven aan een departement dat zelf ook in transitie is. Dit met ziel en zakelijkheid. Ik verheug me er op om hier samen met mijn collega’s de schouders onder te zetten.'

Drs. D.L.M. (Donné) Slangen is sinds december 2018 directeur Natuur bij het ministerie van LNV en sinds begin 2022 waarnemend directeur-generaal Natuur en Visserij. Daarvoor vervulde hij de functie van directeur Ruimte en Water bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Eerder was hij onder andere directeur Regionale bereikbaarheid en Veilig transport bij het toenmalige ministerie van IenM en directeur Beleidsprogramma versnelling besluitvorming infrastructuur bij de toenmalige ministeries van VenW en VROM.

Donné Slangen studeerde Economische geografie aan de Universiteit Utrecht.

Deze benoeming is tot stand gekomen op basis van de procedure voor de topmanagementgroep van de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door Bureau ABD en het ministerie van LNV. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.