Henk Mulder programmadirecteur Uitvoering Aanpak Piekbelasters bij LNV

Henk Mulder wordt met ingang van 1 februari 2023 programmadirecteur Uitvoering Aanpak Piekbelasters bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Henk Mulder

De opdracht van de programmadirectie Uitvoering aanpak piekbelasters is om in 2023 met zoveel mogelijk van de (ordegrootte 2000-3000) agrarische piekbelasters op vrijwillige basis afspraken te maken hoe zij hun stikstof-depositie terug brengen naar nagenoeg nul. Daarbij staan vier routes open: verandering van bedrijfsvoering, innoveren, verplaatsen en beëindigen. Parallel daaraan wordt voor de periode daarna door de programmadirectie de mogelijke uitvoering van een meer verplichtende werkwijze voorbereid, voor het geval de vrijwillige aanpak onvoldoende resultaat oplevert. De programmadirectie neemt de regie op het voeren van de gesprekken met deze ondernemers. De programmadirectie dient zorg te dragen voor een werkwijze en organisatie die in staat is om aan deze taak, in nauwe afstemming met provincies, met oog voor menselijke maat en individuele situatie te realiseren. De programmadirectie is momenteel in oprichting.

Johan Osinga, directeur-generaal Regieorganisatie Transitie Landelijk Gebied: ´Mijn DG is verantwoordelijk voor het opzetten van de programmadirectie Uitvoering Aanpak Piekbelasters. Met Henk krijgen wij een programmadirecteur die zeer brede ervaring heeft met vergelijkbare opgaven in het landelijk gebied. In deze opgave komen zijn provinciale, gemeentelijke en landelijke ervaring, bijvoorbeeld bij Dienst Landelijk Gebied, zeer goed van pas. Hij is een senior directeur die goed weet er nodig is om met oog voor de menselijke maat deze complexe processen vorm te geven. Eerder heeft hij laten zie dat hij organisaties kan inrichten en laten samen werken voor een optimaal resultaat.´

Henk: ´Dit is één van de meest complexe opgaven in ons land. De uitvoering vraagt om snelheid en de menselijke maat. Vanuit mijn ervaring, onder meer bij Dienst Landelijk Gebied en in Groningen, denk ik dat dit op mijn lijf is geschreven. Ik kijk ernaar uit om vanaf 1 februari leiding te geven aan de programmadirectie.´

H. (Henk) Mulder is vanaf 2017 gemeentesecretaris van de gemeente Midden-Groningen. Eerder was hij kwartiermaker/directeur bij Nationaal Coördinator Groningen, wethouder Ruimte Wonen en Wijken en algemeen directeur Stedelijke ontwikkeling in de gemeente Almere. Daarvoor was hij lang actief in het landelijk gebied, waaronder de provincie Fryslân en elf jaar bij DLG. Henk Mulder studeerde af aan de Rijks Hogere Landbouwschool in Deventer, richting rurale planologie.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door Bureau ABD en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De vacature was niet opengesteld, want voor deze complexe opgave heeft het ministerie van LNV gezocht naar een kandidaat met een specifiek profiel die uiterlijk 1 februari 2023 beschikbaar is. Henk Mulder voldoet hieraan.