Peter de Groot Programmamanager bij de Nederlandse Arbeidsinspectie

Peter de Groot is per 1 januari 2023 programmamanager bij de Nederlandse Arbeidsinspectie.

De Nederlandse Arbeidsinspectie is de toezichthouder op het terrein van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Circa 1500 medewerkers werken met hart en ziel aan de missie van eerlijk, gezond en veilig werk en bestaanszekerheid voor iedereen. De Arbeidsinspectie houdt via een programma/project structuur onder andere toezicht op de naleving van wet- en regelgeving op het terrein van arbeidsomstandigheden, bedrijven met gevaarlijke stoffen, productveiligheid professionele producten, het verbod op illegale tewerkstelling en betaling onder het wettelijk minimumloon. Peter de Groot gaat aan de slag met het programma Psychosociale arbeidsbelasting, arbeidsmarktdiscriminatie en fysieke belasting.

Peter de Groot was sinds eind 2020 al op interim basis werkzaam bij de Arbeidsinspectie, en heeft in die periode hetzelfde programma aangestuurd. Daarvoor was hij jarenlang projectleider en programmamanager bij het ministerie van VWS. Hij startte zijn loopbaan als onderzoeker en beleidsmedewerker, en heeft in Rotterdam Bedrijfskunde gestudeerd.

Mirjam Korse, directeur Toezicht: “Ik ben erg blij met de benoeming van Peter. Hij heeft de afgelopen jaren met veel inzet, samenwerkingsgerichtheid en creativiteit invulling gegeven aan programma Psychosociale arbeidsbelasting en arbeidsmarktdiscriminatie. Hij voegt met zijn rustige persoonlijkheid en brede blik veel toe aan het MT Toezicht.”

Peter de Groot: “Psychosociale arbeidsbelasting en fysieke belasting zijn belangrijke oorzaken van uitval van werknemers; er zijn grote maatschappelijke kosten mee gemoeid. Arbeidsmarktdiscriminatie veroorzaakt ongelijke kansen op de arbeidsmarkt. Ik heb er erg veel zin in, om een bijdrage te leveren aan gezonder werken en gelijke kansen bij werving en selectie in Nederland.”

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door Bureau ABD en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De vacature is zoals gebruikelijk opengesteld, hoewel de organisatie al een geschikte kandidaat op het oog had. Na een zorgvuldige procedure, is deze het ook geworden.