Marieke van Wallenburg secretaris-generaal bij SZW

Marieke van Wallenburg wordt secretaris-generaal bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De benoeming gaat medio februari 2023 in.

Marieke van Wallenburg

De secretaris-generaal van SZW geeft met collega-bestuursraadleden leiding aan een departement dat midden in de actualiteit staat met permanente maatschappelijke en politieke aandacht. Denk bijvoorbeeld aan de hervorming van de arbeidsmarkt, het nieuwe pensioenstelsel, het goed laten landen van het nieuwe inburgeringsstelsel, het combineren van arbeid en zorg, de aanpak van schulden en armoede, het arbeidsomstandighedenbeleid en het toezicht erop.

Marieke van Wallenburg: ´Ik heb veel zin om aan de slag te gaan als SG SZW. Ik voel mij zeer betrokken bij de opgaven waar het ministerie voor staat; die hebben een grote impact op het leven van ons allemaal. Met mijn open en verbindende manier van werken kan ik een bijdrage leveren aan het verder versterken van de organisatie en de relaties met de omgeving. Ik verheug mij op de samenwerking!'

'Ik ben er blij mee dat Marieke van Wallenburg de stap maakt naar SZW. Ik ken het ministerie vanuit mijn vorige rol en denk dat Marieke erg goed in de rol van SG bij SZW gaat passen', aldus Gert-Jan Buitendijk, secretaris-generaal bij het ministerie van Algemene Zaken en vacaturehouder voor deze functie. 'Ze is gemotiveerd voor het sociale domein, heeft passie voor de onderwerpen van SZW en brengt ervaring mee vanuit verschillende kanten. Ze kent de beleidsomgeving, maar ook de staf. Ze heeft ervaring bij het rijk, maar ook de gemeente. Ze is inhoudelijke gedreven en staat tegelijkertijd voor haar mensen. Ik ben ervan overtuigd dat Marieke op die manier iets toevoegt aan het departement en de bestuursraad van SZW.'

Drs. M. (Marieke) van Wallenburg is sinds november 2018 directeur-generaal Digitalisering en Overheidsorganisatie bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Daarvoor was ze onder andere directeur Middelen & Control/concerncontroller bij de gemeente Rotterdam en vervulde ze verschillende functies bij het ministerie van Financiën.

Marieke van Wallenburg studeerde Algemene Economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Deze benoeming is tot stand gekomen via de procedure voor de topmanagementgroep van de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door Bureau ABD en het ministerie van SZW. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.