Wim Hoogendoorn directeur Operaties bij de Douane

Wim Hoogendoorn wordt per 1 februari 2023 benoemd tot directeur Operaties (COO) bij de Douane bij het ministerie van Financiën.

Wim Hoogendoorn

De dynamiek in het werkveld van de Douane is groot; zowel de internationale logistiek als de politiek/bestuurlijke omgeving vragen van de Douane om voortdurend te anticiperen en te reageren op actuele ontwikkelingen. Zo wordt uitvoering gegeven aan verschillende sanctiepakketten, wordt een extra stap gezet in het tegengaan van ondermijning en wordt het toezicht op ontwikkelingen zoals omgaan e-commerce vormgegeven.

Bij de Douane vindt een transitie plaats van digitalisering naar data gedreven werken. Voor de operatie betekent dat veel. Zo zal het toezicht dat nu nog voornamelijk transactiegericht is, veel meer via een system based approach moeten worden vormgegeven. Dat betekent andere werkprocessen, deels andere competenties aantrekken en een heldere vraagarticulatie vanuit de operatie op het vlak van informatievoorziening. Daarbij is het van belang om oog te houden voor de menselijke maat. Daarnaast staat er grote druk op de organisatie om in korte tijd nieuwe medewerkers te werven, op te leiden en in te zetten. De Douane is in korte tijd 25% gegroeid en kampt met uitstroom van professionele medewerkers door pensioen. Ook het borgen en behouden van kennis is van groot belang. Bovendien wordt gewerkt aan het thema cultuur en integriteit. Het vergroten van het adaptief vermogen om nieuwe instroom en andere werkwijzen te integreren vraagt zorg en aandacht voor medewerkers.

Wim Hoogendoorn: ´Ik ben erg enthousiast om bij de Douane aan de slag te gaan. Het is een organisatie met een rijke traditie en historie en die zich steeds aanpast, die zich verder wil ontwikkelen en waar veel te gebeuren staat. Dat spreekt mij aan en daagt mij uit. Daarbij is in die ontwikkeling voortdurende aandacht voor de mensen die het werk doen (de menselijke maat) van groot belang. Ook daaraan lever ik graag mijn bijdrage.´

Nanette van Schelven, directeur-generaal Douane: ´We zijn erg blij met de komst van Wim Hoogendoorn als nieuwe directeur Operaties Douane omdat Wim een directeur is die zijn mensen weet te inspireren en te verbinden. De Douane is een organisatie die een grote verandering ondergaat door uitbreiding van zowel medewerkers als taken. Wim heeft hart voor de operatie, ruime ervaring met veranderingen en is bij uitstek geschikt om de operatie van de Douane te leiden.´

W. (Wim) Hoogendoorn is sinds 2021 hoofddirecteur Personeel bij het ministerie van Defensie. Daarvoor werkte hij als secretaris-algemeen directeur bij de Metropoolregio Rotterdam – Den Haag en bij de gemeente Rotterdam als concerndirecteur Bestuurs- en Concernondersteuning en algemeen directeur Sociale Zaken en Werkgelegenheid/concerndirecteur Werk en Inkomen.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door Bureau ABD en de Douane. Vacatures die Bureau ABD faciliteert worden breed bekendgemaakt en iedereen mag solliciteren.