Daisy Satijn MT-lid Maatschappelijke Diensttijd tevens plaatsvervangend directeur bij OCW

Daisy Satijn wordt per 1 februari 2023 MT-lid Maatschappelijke Diensttijd tevens plaatsvervangend directeur bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Het programma Maatschappelijke Diensttijd biedt jongeren een platform om aan zichzelf én de samenleving te werken. Binnen hun MDT-traject ontwikkelen zij hun talenten en ontmoeten én helpen zij anderen. Dit kabinet wil alle jongeren tussen 12-30 jaar de kans bieden in de eigen omgeving een MDT-traject te doen dat aansluit op hun behoefte en interesses. De werkwijze van het programma MDT kenmerkt zich door co-creatie en de nadruk op het stimuleren van breed maatschappelijk draagvlak en eigenaarschap. Op deze manier ontwikkelt het programma een MDT die uitgaat van de behoeften van jongeren en het netwerk. In een lerende cyclus worden geleerde lessen direct gebruikt om de opzet en uitvoering van MDT te verbeteren. Deze werkwijze is de sleutel gebleken in het huidige succes, en vormt de basis voor de doorontwikkeling van MDT.

Het team bestaat uit circa 35 fte. Het kenmerkt zich door een grote diversiteit en collega’s met uiteenlopende achtergronden, expertise en aandachtsgebieden. Het team bestaat onder meer uit rijksambtenaren, docenten, jongeren, onderzoekers en mensen van maatschappelijke organisaties en verenigingen, zoals NJR en NOV.

Sinds april 2020 is Daisy afdelingshoofd Leerplicht bij de gemeente Amsterdam. Ze begon haar loopbaan bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en werkte daar onder andere bij de directie Kennis als strategisch adviseur. Daarna maakte ze de overstap naar de gemeente Zaanstad om aan de slag te gaan als senior beleidsadviseur Onderwijs. Vanaf 2014 was ze werkzaam bij de gemeente Amsterdam. Eerst als strategisch adviseur Onderwijs en Voortijdig Schoolverlaten en daarna als programmamanager MBO-Agenda. Sinds 2019 werkte ze voor de afdeling Leerplicht waar ze als programmamanager de vernieuwing van de afdeling Leerplicht heeft voorbereid. Daisy heeft BA Geschiedenis, MA Internationale Betrekkingen in Historisch perspectief en Psychologie gestudeerd aan de Universiteit van Utrecht.

Daisy Satijn: "Ik heb heel veel zin om aan de slag te gaan bij MDT. MDT biedt jongeren de kans om aan hun talenten te werken, hun netwerk uit te breiden en tegelijkertijd iets te doen voor de samenleving. Een ervaring die bijdraagt aan een succesvolle toekomst van deze jongeren en gelijke kansen voor iedereen stimuleert. Ik vind het heel krachtig dat het programma werkt vanuit co-creatie en de participatie van de jongere hierbij centraal stelt. Ik verheug me erop om samen met het MDT-team en alle betrokken organisaties te gaan werken aan het verder uitbouwen van MDT en het programma duurzaam te borgen. Hoe mooi zou het zijn als alle jongeren in Nederland een MDT-traject kunnen volgen dat bij hen past en zo werken aan zichzelf en de maatschappij."

Elmer Burke: "Maatschappelijke diensttijd versterkt jongeren en de samenleving. Wat begon met enkele proeftuinen is uitgegroeid tot een krachtige interventie, een actief netwerk en meer dan 60.000 deelnemende jongeren. Vanuit deze basis werkt het programma – in nauwe samenspraak met jongeren, gemeenten, scholen en maatschappelijke partners – de aankomende jaren aan het uitbouwen en bestendigen van MDT. Met Daisy halen we een krachtige, verbindende én ervaren leidinggevende binnen met oog voor het team én het resultaat. Zij steunt hierin op de ruime ervaringen die ze heeft opgedaan binnen de Rijksoverheid en bij gemeenten. Daisy heeft eerder laten zien juist in het samenspel met jongeren en maatschappelijke partners tot vernieuwende en duurzame oplossingen te kunnen komen. Juist die vaardigheid zal het team en het netwerk goed van pas komen in de doorontwikkeling van MDT."

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door Bureau ABD en het ministerie van OCW. Vacatures die Bureau ABD faciliteert worden breed bekendgemaakt en iedereen mag solliciteren.