Ellen Verheij hoofd afdeling Juridisch Instrumentarium en Omgevingswet bij BZK

Ellen Verheij wordt per 30 januari 2023 hoofd afdeling Juridisch Instrumentarium en Omgevingswet bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Ellen Verheij

Bij de directie Ruimtelijk Beleid ligt de nadruk op beleidsontwikkeling over waar en hoe de nationale regie op de ruimtelijke inrichting vorm krijgt. Het hoofd van de afdeling Juridisch Instrumentarium en Omgevingswet is ook MT-lid van de directie Ruimtelijk Beleid. De afdeling kent de werking van het ruimtelijk juridische instrumentarium, bereidt de toepassing richting beleidstrajecten en gebiedsontwikkelingen voor en geeft uitvoering aan het rijksbeleid waarvoor de minister voor VRO bevoegd of mede-bevoegd gezag is. De afdeling adviseert over de mogelijke inzet van het wettelijke ruimtelijke instrumentarium bij actuele dossiers en past zo nodig ook regelgeving aan. De afdeling houdt zich ook bezig met de ontwikkeling van het grondinstrumentarium.

Ellen Verheij was tot voor kort wethouder bij de Gemeente Zandvoort. In de periode van 2013 tot 2018 was zij coördinator staatssteun unit bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Daarvoor vervulde zij de functie van senior jurist bij het ministerie van Economische Zaken (EZ) en Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Ellen studeerde staats- en bestuursrecht en Europees en internationaal recht aan de Universiteit Leiden.

Irene Jansen, directeur Ruimtelijk Beleid: ´Ellen brengt door haar periode als wethouder voor onder meer ruimtelijke ordening en haar eerdere loopbaan bij EZK een schat aan relevante ervaring en expertise mee. Ze is inhoudelijk gedreven en een echte teamspeler met een sterke visie op leidinggeven. Ik ben dan ook heel blij met haar komst.´

Ellen Verheij: ´Mijn loopbaan kenmerkt zich door maatschappelijke betrokkenheid en een voorliefde voor het publieke domein. Deze functie bevindt zich op het snijvlak van mijn interesses, ervaring en ambitie. Ik kijk ernaar uit om mijn kennis en ervaring in te zetten voor de ruimtelijke inrichting van Nederland. Dit is een van de belangrijkste maatschappelijke opgaven van deze tijd en ik vind het belangrijk om beleid en uitvoering bij elkaar te brengen. Ik hecht daarbij aan collegialiteit en ‘team spirit’: ¨alleen ga je sneller, maar samen kom je verder¨.´

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door Bureau ABD en het ministerie van BZK. Vacatures die Bureau ABD faciliteert worden breed bekendgemaakt en iedereen mag solliciteren.