Aouatif Tawfik MT lid Nationaal Klimaatbeleid bij EZK

Aouatif Tawfik is benoemd als MT-lid Nationaal Klimaatbeleid binnen de directie Klimaat bij het DG Klimaat en Energie van het ministerie van Economische zaken en Klimaat. Zij start per 20 maart 2023.

Aouatif begon haar loopbaan bij de Gemeente Amsterdam waar ze werkte op beleid en strategie binnen het sociaal-maatschappelijk domein. Vervolgens werkte zij bij Unilever als duurzaamheidsmanager en zette zij zich in voor de groene en maatschappelijke ambities van grote merken. De laatste jaren werkte zij onder andere in Zuid-Afrika aan het social impact programma van Anglo American Zimele en als duurzaamheidsmanager bij McDonald’s. Als zelfstandige werkte ze aan verschillende duurzaamheidsopgaven op lokaal niveau. Daarnaast is zij actief als toezichthouder bij organisaties die zich inzetten voor publiek en maatschappelijk belang.

De regiefunctie binnen het nationaal klimaatbeleid is een belangrijk aspect van de opgave van dit MT lid. Regie op kennis- en strategieontwikkeling tot aan beleidsvorming en de uitvoering. In deze rol heb je met veel stakeholders te maken en ben je verantwoordelijk voor een heldere langetermijnstrategie. De combinatie van beleidsmatige werkervaring, ervaring in strategische rollen en ervaring in organisaties buiten de rijksoverheid die Aouatif meeneemt zijn waardevol voor deze opgave. Daarnaast zijn haar verbindende kwaliteiten belangrijk voor goed stakeholdermanagement en het omgaan met verschillende belangen.

Aouatif heeft een master in Midden Oosten studies en een Executive MBA van de Erasmus Universiteit.

Niels Kastelein, Directeur Klimaat: 'Met Aouatif halen we bij de directie Klimaat iemand binnen die ervaring meebrengt van binnen én buiten de overheid. In combinatie met haar gedrevenheid om te werken aan een duurzame wereld brengt ze daarom de energie, daadkracht en het externe perspectief mee die we nodig hebben om de klimaat- en energietransitie verder van de grond te krijgen. We zien erg uit naar haar start bij Klimaat.'

Aouatif Tawfik: 'Ik kijk ernaar uit om met de collega's van EZK en onze stakeholders te werken aan het tegengaan van klimaatverandering. Deze opgave is van groot belang voor het welzijn en de welvaart van alle Nederlanders, nu en in de toekomst. In deze rol zet ik me graag in voor een nationaal klimaatbeleid dat ons gaat helpen om een klimaatneutrale samenleving te worden in 2050.'

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via een procedure van de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door Bureau ABD en EZK. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.