Irma Kamst-Duteweerd directeur Inlichtingen- en Opsporingsdienst bij de NVWA

Irma Kamst-Duteweerd wordt met ingang van 1 april 2023 directeur Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit.

De Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de NVWA voert de strafrechtelijke opsporing uit van complexe, ook internationaal georiënteerde, fraude en criminaliteit die voorkomt in het brede werkveld van de NVWA. Dit gaat bijvoorbeeld om voedsel zoals paardenvleesfraude, om georganiseerde mestfraudes en fraude met import en export van diervoeder. Ook voert de IOD strafrechtelijk onderzoek uit bij ernstige ongevallen met speeltoestellen of kermisattracties.

Esmeralda Wallast Groenewoud, directeur Handhaven: “Ik ben ontzettend blij dat Irma bij ons aan de slag gaat. Ze is samenwerkingsgericht, verbindend en sterk in het met elkaar werken aan vernieuwing. Zij heeft daarnaast veel kennis en ervaring in de opsporing, wat in haar functie natuurlijk goed van pas komt. Irma is dan ook een aanwinst voor de NVWA en ik kijk uit naar onze samenwerking.”

Irma Kamst-Duteweerd: “Een bijdrage leveren aan de samenleving is voor mij een belangrijke drijfveer in mijn werk. Ik vind het werkterrein van de NVWA heel divers en interessant: of het nu gaat om voedselveiligheid, productveiligheid, dierenwelzijn of natuur en milieu. Op al deze onderwerpen zullen de komende jaren belangrijke veranderingen plaatsvinden en – helaas – brengt dat ook crimineel en/of ondermijnend gedrag met zich mee. Ik kijk er naar uit om de collega’s van de NVWA in het algemeen en van de IOD in het bijzonder te ontmoeten en samen met hen verder te werken aan het in kaart brengen van deze vormen van criminaliteit, strafbare gedragingen op te sporen en daar waar het kan fraude te voorkomen.”

Mr. Drs. I. (Irma) Kamst-Duteweerd is vanaf 2000 werkzaam bij de politie, waar zij momenteel de functie van sectorhoofd dienst Regionale Operationele Samenwerking in de Eenheid Amsterdam vervult. Daarvoor was zij onder andere waarnemend sectorhoofd en Operationeel Specialist E van district Centrum Noord, en teamchef van de Districtsrecherche Oost. Irma studeerde Bestuurskunde aan de Universiteit Twente en Nederlands Recht aan de Vrije Universiteit van Amsterdam.

Deze benoeming op deze ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door Bureau ABD, de NVWA en het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.