Matthijs Willemse-Jacobson afdelingshoofd Beleidscontrol en Sturing bij EZK

Matthijs Willemse- Jacobson wordt met ingang van 7 april 2023 afdelingshoofd Beleidscontrol en Sturing bij directie Financieel Economische Zaken (FEZ) van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

De directie FEZ maakt zich als concerncontroller sterk voor een zinnige, zuinige en zorgvuldige inzet van geld voor (de uitvoering van) het beleid van EZK. De directie adviseert de leiding en directies van EZK met scherpte over de keuzes die daarvoor gemaakt moeten worden. De afdeling Beleidscontrol en Sturing (BCS) toetst of het beleid van EZK binnen het budget blijven. Vanuit een toetsende rol kijkt de afdeling niet alleen of iets kan, maar denkt ook mee over risico’s en alternatieve oplossingen. Daarnaast is een belangrijke taak om te zorgen dat alle producten voor de begroting en verantwoording tijdig en conform de daaraan te stellen kwaliteitseisen worden opgesteld.

Bij EZK spelen veel vraagstukken met een groot maatschappelijk belang die ook forse financiële consequenties hebben. Denk aan het prijsplafond, de energiesteunregeling voor het mkb (TEK) of de uitgaven vanuit het Groeifonds. Matthijs speelt met zijn team een centrale rol in de advisering van de leiding en directies van het departement over deze grote, urgente en complexe financieel-economische vraagstukken.

Matthijs Willemse-Jacobson: “Ik kijk ernaar uit om met het team aan de slag te gaan en ook de samenwerking te zoeken met alle onderdelen van het ministerie van EZK. Vanuit de financiële functie wil ik graag bijdragen aan beleid dat oplossingen biedt voor de complexe vraagstukken waar EZK voor staat.”

Sylvia Teunissen, directeur FEZ: “Ik ben heel blij dat Matthijs directie FEZ komt versterken. Matthijs is een mensgerichte en betrokken leidinggevende, die inhoudelijke scherpte weet te combineren met een op samenwerking gerichte manier van werken. Met deze kwaliteiten zal hij voor het departement een goede en prettig kritische sparringspartner zijn.”

Matthijs werkt sinds 2019 bij de Inspectie der Rijksfinanciën op het ministerie van Financiën, waarvan de laatste periode als plaatsvervangend hoofd voor de sectie EZK. Daarvoor werkte hij bij de directie ASEA op het ministerie van SZW. Hij startte zijn carrière bij het Rijk als BoFEB-trainee.

Matthijs studeerde economie en rechten, beide aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door Bureau ABD en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.