Cathalijne Poppe MT-lid directie Erfgoed en Kunsten bij OCW

Cathalijne Poppe start per 1 april 2023 als MT-lid directie Erfgoed en Kunsten bij het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Cathalijne Poppe

Iedereen heeft elke dag te maken met kunst, cultuur en erfgoed; door de muziek die je luistert, de oude kerk waar je langs loopt of de voorstelling waar je voor repeteert. De directie Erfgoed en Kunsten zorgt voor de voorwaarden voor een gezonde, interessante en toegankelijke culturele en erfgoedsector, van hoge kwaliteit.
In de portefeuille educatie, participatie, internationaal en diversiteit en inclusie draait het om de verbindende kracht van cultuur. Van amateurkunst waarmee mensen bij elkaar gebracht worden die elkaar anders misschien niet tegenkomen, tot cultuur als middel om internationale relaties te onderhouden. Voor de werkzaamheden van de teams is het nodig om een goede verbinding te hebben met andere beleidsterreinen, andere ministeries en organisaties binnen en buiten de culturele sector.
Het team diversiteit en inclusie stimuleert dat de culturele sector aantrekkelijk en toegankelijk is voor zoveel mogelijk mensen uit verschillende groepen en met diverse achtergronden en perspectieven. Daarbij is ook de directie Erfgoed en Kunsten zelf onderwerp van actie, want een organisatiecultuur waar iedereen welkom is en zich thuis voelt vergt steeds aandacht.

Cathalijne Poppe: ‘Cultuur geeft zingeving. Het zet je aan het denken, het laat je ontspannen, helpt bij je ontwikkeling en verbindt je met anderen’, aldus Cathalijne Poppe. ‘Ik ben heel gemotiveerd om mij inzetten voor dit beleidsterrein, dat mij na aan het hart ligt. In deze functie kan ik dat bovendien samenbrengen met mijn politiek-bestuurlijke ervaring en het plezier dat ik erin heb om de juiste mensen of dossiers met elkaar te verbinden. In de gesprekken die ik voorafgaand aan mijn benoeming voerde viel me de betrokkenheid en gedrevenheid op bij de collega’s. Ik kan niet wachten om samen met hen aan de slag te gaan en verder te bouwen aan cultuureducatie en -participatie, aan internationaal cultuurbeleid en aan diversiteit & inclusie in de culturele sector.’

Cathalijne is momenteel afdelingshoofd Bestuursondersteuning bij de Dienst Justitiële Inrichtingen. Daarvoor was zij coördinerend beleidsmedewerker bij DG Politie van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Cathalijne startte haar carrière bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelatie. Van 2002 tot 2015 oefende zij verschillende functies uit, waaronder bij de directie Coördinatie Internationaal Beleid, de directie Bestuursondersteuning en de directie Bestuurlijke en Financiële Organisatie. Cathalijne studeerde Bestuurskunde aan de Universiteit Leiden.

Christianne Mattijssen: ‘Ik ben heel blij dat Cathalijne Poppe deze functie gaat vervullen. Zij heeft ruime ervaring in Den Haag en ook internationaal. Cathalijne brengt rust mee dankzij haar ervaring als leidinggevende en haar kennis van de politieke context en ambtelijke processen. Maar zij brengt ook energie dankzij haar enthousiasme voor cultuur en haar gretige nieuwsgierigheid’, aldus Christianne Mattijssen, directeur Erfgoed en Kunsten. ‘Dat Cathalijne de laatste jaren in de uitvoering heeft gewerkt, vind ik een pré. Want beleidsontwikkeling en uitvoering liggen op ons terrein heel dicht bij elkaar. Het MT en de medewerkers kijken er dan ook naar uit om met Cathalijne samen te werken!’

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door Bureau ABD en het ministerie van OCW. Vacatures die Bureau ABD faciliteert worden breed bekendgemaakt en iedereen mag solliciteren.