Marijke Bogtstra directeur Wetgeving en Juridische Zaken bij VWS

Marijke Bogtstra is met  ingang van 1 mei 2023 benoemd tot directeur Wetgeving en Juridische Zaken het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Mr. M.S. (Marijke) Bogtstra is sinds 2018 directeur van de Directie Juridische Zaken bij het ministerie van Financiën. Marijke studeerde Rechtsgeleerdheid aan de Universiteit Leiden. Ze startte haar carrière als advocaat op het terrein van verzekerings- en aansprakelijkheidsrecht van o.a. overheden. Marijke is vervolgens lange tijd werkzaam geweest bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat waar zij verschillende posities heeft bekleed bij de directie Wetgeving en Juridische Zaken.

De directie WJZ van VWS is de centrale juridische directie van VWS en bestaat uit circa 125 juristen en administratieve medewerkers. WJZ stelt wet- en regelgeving op, voert juridische procedures en geeft juridisch advies over nieuw beleid en uitvoeringsvraagstukken van bestaand beleid. De afhandeling van een deel van de WOO-verzoeken is eveneens belegd bij WJZ.  

De komende jaren wordt door VWS volop ingezet op het kwalitatief hoge niveau van zorg te handhaven, maar haar ook betaalbaar te houden, dit alles ook nog tegen de achtergrond van de krappe arbeidsmarkt. Dat vraagt - ook van de juridische directie - een brede blik en het vermogen om onderwerpen in de context van het sociale domein en de bredere maatschappelijke opgaven te beschouwen zonder de juridische grenzen uit het oog te verliezen. WJZ werkt dan ook nauw samen met de beleidsdirecties.

Marijke Bogtstra: "Ik kijk ernaar uit bij VWS aan de slag te gaan. De zorg heeft altijd mijn warme belangstelling gehad. Ik ben opgegroeid in een doktersgezin op het Friese platteland en ik heb van jongs af aan meegekregen hoe belangrijk zorg en welzijn zijn voor de kwaliteit van leven. Ik wil hier graag een verdere bijdrage aan leveren samen met het team van juridische professionals van WJZ."

Abigail Norville, plaatsvervangend SG: "Met Marijke hebben we een enthousiaste en toegankelijke directeur gekregen die brede juridische en leidinggevende ervaring meebrengt. Ik wens haar en de directie alle goeds."

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door Bureau ABD en het ministerie van Binnen­landse Zaken en Koninkrijksrelaties. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.