Renze Portengen MT-lid landsdelen teams Programma Bureau bij LNV

Renze Portengen wordt per 1 maart 2023 MT-lid landsdelen teams Programma Bureau bij het directoraat-generaal Regieorganisatie Transitie Landelijk Gebied DG RTLG van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. 

De 5 landsdelen teams participeren actief bij het opstellen van de gebiedsprogramma’s in de provincies, en bij de realisatie daarvan. De primaire focus van de landsdelenteams is daarom gericht op de provincies, vanwege hun rol als gebiedsregisseur voor de provinciale gebiedsprogramma’s NPLG. De teams hebben primair een ondersteunende en faciliterende rol. Ze vervullen een brugfunctie bij beleids-, kennis- en capaciteitsvraagstukken richting andere onderdelen van RTLG, LNV én collega’s bij andere departementen (primair I&W en BZK).

Renze is sinds april 2022 kwartiermaker MT-lid landsdelen teams Programma Bureau. Daarvoor Programmamanager stikstof gebiedsgerichte aanpak bij LNV. Renze studeerde politicologie aan de Universiteit Leiden en promoveerde in bestuurskunde via NSOB en de Erasmus Universiteit.

Renze Portengen: “Ik heb afgelopen jaar als kwartiermakend MT lid de landdelenteams Noord (Friesland, Groningen en Drenthe) en Oost (Overijssel en Gelderland) mogen opbouwen en een netwerk opgebouwd in de betrokken regio’s en met de verschillende overheden daar. Dit zullen we moeten gaan uitbouwen, waarbij komend jaar heel spannend wordt met onder meer de provinciale statenverkiezingen en vervolgens de beoordeling van de provinciale gebiedsprogramma’s onder de vlag van het nationaal programma landelijk gebied. Richting collega’s binnen LNV in de verschillende DG-kolommen vind ik het belangrijk om als ogen en oren in de provincies zichtbaar te zijn en signalen terug te koppelen richting beleid en politiek.”

Marieke Mossink, directeur Programmabureau: “Het is een forse uitdaging om, samen met provincies, te komen tot gebiedsplannen waarbij soms tegenstrijdige wensen en belangen zo goed mogelijk worden ingepast. Renze brengt hier relevante ervaring op mee, opereert vanuit de verbinding en heeft oog voor de belangen van alle partners aan tafel. Ik ben blij dat hij zijn werk binnen het MT van het programma bureau gaat voortzetten de komende periode.”

De vacature is zoals gebruikelijk opengesteld, hoewel de organisatie al een geschikte kandidaat op het oog had, zoals in de vacaturetekst was vermeld. Na een zorgvuldige procedure, is deze het ook geworden.