Nikki Jansweijer programmamanager bij de Nederlandse Arbeidsinspectie

Nikki Jansweijer wordt per 15 mei 2023 programmamanager bij de Nederlandse Arbeidsinspectie bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Nikki Jansweijer

De Nederlandse Arbeidsinspectie is de toezichthouder op het terrein van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Circa 1500 medewerkers werken met hart en ziel aan de missie van eerlijk, gezond en veilig werk en bestaanszekerheid voor iedereen. De Arbeidsinspectie houdt via onder andere een programma-/projectstructuur toezicht op de naleving van wet- en regelgeving op het terrein van arbeidsomstandigheden, bedrijven met gevaarlijke stoffen, productveiligheid professionele producten, het verbod op illegale tewerkstelling en betaling onder het wettelijk minimumloon.

Nikki gaat aan de slag met het programma Stelseltoezicht op de wet Structuur uitvoeringsorganisatie werk en inkomen (SUWI). In de wet SUWI is geregeld hoe de structuur met betrekking tot de uitvoering van taken inzake de arbeidsvoorziening en de sociale verzekeringswetten is vormgegeven. Er wordt gewerkt aan de (door)ontwikkeling van risicogericht stelseltoezicht; daar onderzoek doen waar we de grootste risico’s zijn voor de burgers en de doeltreffendheid van de uitvoering. Op basis van deze risicoanalyse wordt verdiepend onderzoek uitgevoerd. Deze onderzoeken worden door de minister aangeboden aan de Kamer en de bevindingen worden besproken met de uitvoerende organisaties. Daarnaast vertegenwoordigt het programma de Arbeidsinspectie in het samenwerkingsverband met betrekking tot Toezicht op het Sociaal Domein.

Op dit moment is Nikki programmamanager bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Eerder was zij afdelingshoofd bij hetzelfde departement en plaatsvervangend vestigingsdirecteur bij de Dienst Justitiële Inrichtingen. Daarvoor werkte zij als coördinerend beleidsmedewerker bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Ook werkte zij als strategisch adviseur bij de Raad van de Europese Unie. Zij studeerde internationaal en Europees recht aan de Universiteit Maastricht.

Mirjam Korse, directeur Toezicht: “We kijken uit naar de komst van Nikki. Ze is een ervaren manager met een mensgerichte stijl van leidinggeven. Met haar ervaring bij zowel beleid en uitvoering, haar nieuwsgierige en open houding en fijne persoonlijkheid is ze een versterking van ons team.”

Nikki Jansweijer: “Ik kijk ernaar uit om aan het werk te gaan als programmamanager bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. Dat we in Nederland voor iedereen bestaanszekerheid willen garanderen is een groot goed. Tegelijkertijd is de uitvoering van de wetten en regels die daarvoor moeten zorgen ontzettend ingewikkeld werk. Ik hoop bij te dragen aan een goed werkend stelsel door samen met de collega’s te werken aan gedegen en effectief toezicht op de werking van het stelsel van de sociale zekerheid. De kennis en ervaring die ik heb opgedaan in verschillende beleids- en uitvoeringsorganisaties zet ik daar graag voor in.”

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door DGABD en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.