Marieke ten Cate MT-lid en plaatsvervangend directeur Directie Juridische Zaken bij Financiën

Marieke ten Cate start per 1 mei 2023 als MT-lid bij de directie Juridische Zaken van Financiën; zij wordt hoofd van de afdeling Privaatrecht en tevens plaatsvervangend directeur.

De directie Juridische Zaken (DJZ) is de huisjurist van het ministerie van Financiën en bestaat uit circa 60 juristen uit verschillende disciplines verdeeld over drie afdelingen: Privaatrecht, Publiekrecht en Openbaarheid van Bestuur.

Marieke zal leiding geven aan de afdeling Privaatrecht, bestaand uit een team van 13 juristen en twee paralegals. Het werk van de afdeling Privaatrecht strekt zich uit tot alle directoraten-generaal van het ministerie van Financiën. Hiernaast is Marieke als plaatsvervangend directeur de vaste vervanger van de directeur Juridische Zaken.

Marijke Bogtstra, directeur Juridische Zaken: “Met Marieke krijgt DJZ een toegankelijk hoofd Privaatrecht en plaatsvervangend directeur met brede juridische managementervaring en een verbindende stijl van communiceren. Marieke past goed bij onze directie en bij het werkveld waar ze vanuit haar functie mee te maken krijgt.  We zijn heel blij met haar komst.”

Marieke ten Cate: “Deze week heb ik nader kennis gemaakt met de directie Juridische Zaken en ik ben onder de indruk van de bevlogenheid van de collega’s en de maatschappelijke impact van de dossiers die zij dagelijks behandelen. De verscheidenheid aan onderwerpen en de actualiteit binnen de afdeling Privaatrecht spreekt mij enorm aan. Ik kijk er dan ook naar uit om samen met mijn toekomstige collega’s verder te bouwen aan de directie Juridische Zaken en om met mijn ervaring binnen de uitvoering een bijdrage te leveren aan evenwichtige bestuurlijke besluitvorming met oog voor alle belangen.”

Marieke is de afgelopen 10 jaar werkzaam geweest als leidinggevende van (overwegend) juridische afdelingen. Sinds 2017 werkt zij bij het UWV, waarvan vijf jaar als Hoofd Juridische Zaken. Hiervoor werkte Marieke tien jaar bij de AFM onder andere als Manager Juridische Zaken en als Manager Marktintegriteit en Handhaving. Haar loopbaan is Marieke begonnen in de advocatuur bij CMS Derks Star Busmann. Marieke behaalde haar master Nederlands Recht aan de Universiteit van Utrecht.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door DG ABD en de directie van Financiën.  De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt zodat iedereen kon solliciteren.