Sjef Ederveen hoofd Analyse bij de directie Algemene Fiscale Politiek bij Financiën

Sjef Ederveen wordt per 24 april 2023 benoemd tot hoofd Analyse bij de directie Algemene Fiscale Politiek bij het directoraat-generaal Fiscale Zaken van het ministerie van Financiën.

De directie Algemene Fiscale Politiek geeft adviezen aan de ambtelijke en politieke leiding van het ministerie van Financiën over het fiscale beleid. Sjef zal leiding geven aan de afdeling Analyse, bestaand uit een team van ca 20 professionals. De afdeling Analyse is verantwoordelijk voor de ramingen van de kwantitatieve en budgettaire effecten van het fiscaal beleid en voor de evaluatie van de bestaande fiscale instrumenten. Daarnaast is de afdeling medeverantwoordelijk voor het ontwikkelen van een strategische visie op de fiscaliteit. Naast het adviseurschap voor de ambtelijke en politieke top zal Sjef ook deelnemen aan overleggen binnen de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Mickie Schoch, directeur Algemene Fiscale Politiek: “Wij zien uit naar de komst van Sjef! Hij brengt ruime kennis en ervaring met zich mee - vakinhoudelijk, strategie en beleidsvorming. Ook kenmerkt hij zich als een leidinggevende die veel aandacht heeft voor zijn medewerkers en actief samenwerking opzoekt met interne en externe stakeholders.”

Sjef Ederveen: “Het fiscale beleid is cruciaal voor de werking van de economie en staat voortdurend in het brandpunt van de politieke aandacht. Ik vind het dan ook een grote uitdaging om samen met een prachtig team met dit beleidsterrein aan de slag te gaan. Mijn ambitie is om het team zo goed mogelijk te laten functioneren, gezamenlijk te werken aan adequate ramingen en evaluaties van de fiscale plannen van nu en daarbij ook na te denken over de fiscaliteit van morgen.”

Sjef komt vanuit het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en heeft hier lange tijd gewerkt op het gebied van strategie en onderzoek. Sinds 2015 is hij hoofd Strategie en MT-lid bij de directie Algemene Economische Politiek. Voor zijn periode bij het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat was Sjef als wetenschappelijk medewerker 10 jaar werkzaam voor het Centraal Planbureau. Sjef heeft Econometrie gestudeerd aan de Universiteit van Tilburg.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door DG ABD en de directie van het ministerie van Financiën. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.