Hans Klok secretaris-directeur van de Kiesraad

Hans Klok wordt per 1 juli 2023 benoemd tot secretaris-directeur van de Kiesraad.

De komende jaren staan voor de Kiesraad in het teken van de doorontwikkeling op alle terreinen om te voldoen aan de eisen van de nieuwe rol van de Kiesraad in het verkiezingsproces. Wetgeving is daarvoor in de maak. Naast advisering en de functie van centraal stembureau krijgt de Kiesraad taken in de uitvoering van en het toezicht op het verkiezingsproces, onder meer wat betreft kwaliteitsverbetering en digitalisering. Daarmee moet het verkiezingsproces robuuster worden. Het bureau Kiesraad moet verder worden uitgebouwd tot een hoogwaardig en deskundig expertisecentrum met een stevig fundament, dat samen met gemeenten en het ministerie van BZK de nieuwe taken gaat invullen. De nieuwe Secretaris-directeur heeft een belangrijke rol in het scheppen van de voorwaarden om medewerkers in positie te brengen om als team de benodigde stappen te zetten ten aanzien van kwaliteitsverbetering en samenwerking.

Na zijn studie Nederlands Recht aan de Universiteit Utrecht heeft Hans in diverse rollen gewerkt bij de Directie Constitutionele Zaken en Wetgeving (CZW) en de Directie Concernondersteuning, Politiek Bestuurlijk Advies van BZK. In zijn huidige functie als Programmamanager Verkiezingen en plaatsvervangend afdelingshoofd Democratie bij de Directie Democratie en Bestuur, werkte hij in de afgelopen 4,5 jaar onder meer aan veranderingen in het verkiezingsproces, de samenwerking met ketenpartners en de verdere opbouw van het programma Verkiezingen. Hans trok de voorbereidingen van de Tweede Kamerverkiezingen 2021 in covid-omstandigheden als projectmanager. De afgelopen jaren heeft Hans nauw samengewerkt met de Kiesraad en zich een goed beeld kunnen vormen van de uitdagingen die er voorliggen.

Hans Klok: “Het verkiezingsproces moet transparant, controleerbaar en eerlijk verlopen. Toegankelijk zijn voor kiezers en uitvoerbaar voor gemeenten. Ik kijk er naar uit om de organisatie voor te bereiden op de nieuwe rollen die de Kiesraad in het verkiezingsproces krijgt. En verheug me op de samenwerking met de voorzitter, raadsleden en de collega’s van het bureau om daar samen een robuuste invulling aan te geven.”

Wim Kuijken, voorzitter van de Kiesraad: “De Kiesraad is verheugd met de benoeming van Hans Klok tot secretaris-directeur. Hans heeft relevante leidinggevende ervaring en veel kennis van en ervaring met het verkiezingsproces en het kiesrecht. Hij gaat de transitie van de Kiesraad tot verkiezingsautoriteit verder vorm en inhoud geven de komende jaren. Ik zie uit naar de samenwerking met Hans.”

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door Bureau ABD en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.