Lenny Verloop-van der Spek afdelingshoofd Mondiaal en Caribisch gebied bij OCW

Lenny Verloop-van der Spek wordt per 15 mei 2023 benoemd tot afdelingshoofd Mondiaal en Caribisch gebied bij de directie Internationaal Beleid bij het directoraat-generaal Cultuur en Media van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Voor Lenny staat in onze directie Internationaal Beleid een belangrijk opgave voor OCW te wachten op zowel mondiaal terrein als in het Caribisch gebied. Het gaat bijvoorbeeld om het afronden van een derde Onderwijsagenda, die we samen met Caribisch Nederland aan het opstellen zijn, en de culturele samenwerking wereldwijd versterken, en dit alles in goede samenwerking met Buitenlandse Zaken en de andere beleidsdirecties van OCW. Op mondiaal vlak is het voor OCW verder van belang om verder te bouwen aan de Internationale Kennis en Talentstrategie, waarbij de inzet van ons netwerk van Onderwijs en wetenschaps attaches van grote betekenis is.

Lenny is sinds maart 2019 hoofd van het cluster EU/IZ en MT-lid bij de directie Kennis, Internationaal, EU en Macro-economie van het ministerie van BZK. Daarvoor werkte ze vier jaar als senior beleidsmedewerker bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Voor haar periode bij het ministerie van Justitie en Veiligheid heeft Lenny verschillende functies uitgeoefend bij het ministerie van Algemene Zaken, Buitenlandse Zaken en Binnenlandse Zaken, steeds op het snijvlak van binnen- en buitenlands beleid. Lenny studeerde Algemene Letteren aan de Universiteit Utrecht.

Lenny Verloop: "Ik zie ernaar uit om mij te gaan inzetten voor het OCW-beleid binnen het Caribische deel van het Koninkrijk en op internationaal vlak. Goed onderwijs is belangrijk voor je toekomst en de samenleving en tegelijkertijd niet voor iedereen vanzelfsprekend. De internationale OCW-samenwerking op het terrein van cultuur en wetenschap is een belangrijke pijler van de multilaterale orde; er speelt veel en er zijn veel mooie kansen. In de snel veranderende geopolitieke realiteit is verbinding tussen landen en mensen langs deze lijnen misschien meer nodig dan ooit. We hebben echter ook onder ogen moeten zien dat we duidelijk moeten blijven staan voor onze waarden en belangen en deze moeten beschermen. Ik hoop met mijn kennis en ervaring hier de komende tijd een waardevolle bijdrage aan te kunnen leveren."

Gerbert Kunst: "Ik ben heel erg blij dat Lenny ons collegiaal MT komt versterken. Zij past uitstekend bij de ambities die we als directie naar aanleiding van onze reorganisatie hebben geformuleerd, en ze neemt veel kennis en ervaring mee die zal helpen om onze OCW thema’s in multilateraal en bilateraal verder te brengen. Daarbij komt haar netwerk bij BZK zeer van pas voor onder andere de samenwerking met onze partners in het Caribisch Gebied."

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door het Directoraat-generaal ABD en het ministerie van OCW. Vacatures die het DGABD faciliteert worden breed bekendgemaakt en iedereen mag solliciteren.