Machteld Haaksman MT-lid Kennisveiligheid bij OCW

Machteld Haaksman is per 3 april 2023 benoemd als MT-lid Kennisveiligheid bij directie Onderzoek en Wetenschapsbeleid bij het directoraat-generaal Hoger Onderwijs, Beroepsonderwijs, Wetenschap en Emancipatie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

De opgave van kennisveiligheid gaat over het tegengaan van ongewenste kennisoverdracht, in het bijzonder op vakgebieden met sensitieve technologie. Daarnaast richt kennisveiligheid zich op het tegengaan van heimelijke beïnvloeding van onderzoek en onderwijs door statelijke actoren. De opgave op dit relatief nieuwe beleidsterrein is groot. Kennisinstellingen zijn in de afgelopen jaren zeker weerbaarder geworden tegen statelijke dreigingen. Tegelijkertijd zijn er nog veel stappen te zetten om ervoor te zorgen dat Nederland een stevige kennispositie behoudt op nationaal en internationaal niveau.

Machteld Haaksman werkt sinds mei 2022 als waarnemend MT-lid bij de directie OWB voor de teams EU-i, Maatschappelijke Impact, en Kennisveiligheid. Daarvoor werkte zij vier jaar als plv. MT-lid Leerroutes, Onderwijsinhoud en Toetsing en als teamcoördinator Examens (sinds 2015) bij de directie Voortgezet Onderwijs. Eerder was zij via Intermin werkzaam in diverse functies binnen het publieke domein, waaronder bij het ministerie van JenV en de dienst Justis. Zij startte haar loopbaan bij de directie Kunsten van het ministerie van OCW. Machteld heeft Kunsten, Cultuur en Media gestudeerd aan de Rijksuniversiteit Groningen. 

Machteld: “Ik kijk er zeer naar uit om mij samen met de collega’s binnen én buiten OCW vol in te zetten voor de ambitieuze beleidsagenda op het thema kennisveiligheid. De Nederlandse wetenschap behoort tot de absolute top van de wereld. De kennis die daar uit voortkomt is niet vanzelfsprekend veilig. Tegelijkertijd is die kennis hard nodig om maatschappelijke uitdagingen aan te gaan en om als Nederland concurrerend en veilig te blijven. Dit maakt bescherming van onze kennispositie noodzakelijk, naast versterking van wetenschap in den brede. Met veel plezier ga ik hier de komende jaren mee aan de slag!”

Oscar Delnooz, directeur OWB: “Ik ben bijzonder blij dat Machteld aan onze directie verbonden blijft en zich volledig gaat inzetten voor kennisveiligheid. Het verder ontwikkelen en uitvoeren van dit dynamische beleid is een belangrijk en complexe uitdaging. Het vraagt nauwe samenwerking met vele partners in Den Haag, internationaal, en vooral met het hele kennisveld. Machteld is een energieke, scherpe en gedreven collega die via goede samenwerking met anderen graag concrete resultaten behaalt. Daarnaast hebben we Machteld in het afgelopen jaar leren kennen als leidinggevende die met een toegankelijke en mensgerichte stijl invulling geeft aan de stevige ontwikkelopgave van het nieuwe cluster Kennisveiligheid binnen onze organisatie.”

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door het Directoraat-generaal ABD en het ministerie van OCW. Vacatures die het DGABD faciliteert worden breed bekendgemaakt en iedereen mag solliciteren.