Maarten Lemmink manager Gezond leven en Preventie bij VWS

Maarten Lemmink start op 1 juni 2023 als manager Gezond leven en Preventie bij de directie Publieke Gezondheid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Maarten Lemmink

Vanuit deze rol gaat hij werken aan beleidsopgaves gericht op gezondheidsbevordering en het voorkomen van ziekten. Onderwerpen die gaan over het bevorderen van de fysieke en mentale gezondheid, terugdringen van gezondheidsachterstanden, het bieden van een kansrijke start aan kinderen, gezondheid in de fysieke leefomgeving en de jeugdgezondheidszorg. De vraagstukken zijn groot, complex, boeiend en vragen om verbinding met andere beleidsterreinen en de buitenwacht.

Florien van der Windt, directeur Publieke Gezondheid: "De maatschappelijke opgaves op het terrein van gezond leven en preventie vragen een nauwe samenwerking op rijksniveau, in de regio, lokaal en tussen domeinen. Ik ben blij dat we met Maarten een ervaren manager hebben gevonden die samenwerkingsgericht is en kennis en ervaring uit de praktijk meeneemt om hier verder richting aan te geven. Daarnaast is Maarten een mooie aanvulling in ons MT. Ik kijk uit naar onze samenwerking!"

Maarten Lemmink: "Een goede gezondheid is voor veel mensen niet vanzelfsprekend. Vanuit mijn ervaring bij de GGD weet ik ook hoe weerbarstig de praktijk kan zijn bij het bevorderen van gezondheid. Gelukkig is er de laatste jaren vanuit VWS al veel in gang gezet om de kans op een goede gezondheid voor jong en oud te verbeteren. Ik kijk ernaar uit om samen met Florien, het team Gezond Leven & Preventie en betrokken stakeholders (zowel intern als extern), de ingezette lijn door te ontwikkelen met oplossingen die het verschil gaan maken."

Maarten is sinds 2009 bij de GGD werkzaam in diverse rollen en is momenteel afdelingsmanager Gezondheidsbevordering bij GGD Haaglanden. Daarvoor was hij bedrijfsleider en bewegingswetenschapper bij het Medisch Centrum Alkmaar. Maarten behaalde een Master Bewegingswetenschappen en een Master Sociale en Culturele Wetenschappen aan de VU Amsterdam. Hij volgde diverse leiderschapsprogramma’s, waaronder het programma Strategische Ontwikkeling en het Management Development Programma van de gemeente Den Haag.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door directoraat-generaal ABD en het ministerie van VWS. Vacatures die DGABD faciliteert worden breed bekendgemaakt en iedereen mag solliciteren.