Marieke Smit afdelingshoofd Strategie Mobiliteit bij IenW

Marieke Smit start per 1 juni 2023 als afdelingshoofd Strategie bij de directie Innovatie en Strategie voor Mobiliteit van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Marieke Smit

De afdeling Strategie heeft een voortrekkersrol in de brede ontwikkeling van bereikbaarheidsbeleid voor de (middel)lange termijn. Dit betekent verder denken dan de huidige kabinetsperiode en denken en handelen vanuit het mobiliteitssysteem als geheel, in relatie tot de omgeving (onder andere woningbouw, leefbaarheid) en met oog voor de transitieopgaven.

Marieke Smit werkt nu nog bij de Royal Schiphol Group en heeft daar de afgelopen 7 jaar in verschillende rollen aan strategie en CO2 reductie voor de luchtvaart gewerkt. Na haar studie Natuurwetenschap en Innovatiemanagement aan de Universiteit Utrecht, begon Marieke als consultant en later teamleider Investeringen en Ruimtelijke projecten bij Royal HaskoningDHV. Zij heeft aan wegen, spoor, luchtvaart en scheepvaart projecten gewerkt in binnen- en buitenland. Daarna werd zij senior manager Strategy and Development bij de Royal Schiphol Group. Vanuit een detachering heeft zij de afgelopen twee jaar als programmamanager Duurzame Luchtvaart bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gewerkt. Hier werkte ze aan de transitie naar elektrisch vliegen en de kansen daarvoor in Caribisch Nederland.

Dylan Koenders, directeur Innovatie en Strategie voor Mobiliteit, is blij met deze benoeming: “Marieke is een verbinder en gaat ons zeker helpen meer van buiten naar binnen te werken. Marieke heeft onder andere succesvol leidinggegeven aan visie- en strategieontwikkeling bij Schiphol en beschikt over leidingevende ervaring en kennis van het brede mobiliteitsterrein. Ze vormt een welkome aanvulling op het MT van onze directie.”

Marieke over haar benoeming: “Ik heb enorm veel zin om met het team aan de slag te gaan met de mobiliteit van de toekomst. In deze rol zitten alle elementen waar ik energie van krijg in een baan. Het is belangrijk voor IenW om een strategisch kader te hebben, maar zeker ook om ondernemend te zijn en stakeholders al aan boord te halen bij het ontwikkelen en testen van onze toekomstvisie.”

Deze vacature is ontstaan door het vertrek van Karen de Ruijter die per 1 december 2022 naar het ministerie van LNV is gegaan.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door DGABD en het ministerie van IenW. Vacatures die DGABD faciliteert worden breed bekendgemaakt en iedereen mag solliciteren.