Beate Numan afdelingshoofd Risk & Compliance bij de directie Financiën & Control van de Douane

Beate Numan wordt per 1 juni 2023 afdelingshoofd Risk & Compliance bij de directie Finance & Control van het directoraat-generaal Douane bij het ministerie van Financiën.

Beate Numan

Een Douane die volledig in control is, een heldere koers vaart en daaraan vasthoudt. Dat is het doel van de directie Finance & Control. Finance & Control (F&C) is de schakel tussen de politiek-bestuurlijke wereld van het ministerie van Financiën, de directeur-generaal Douane en de operationele wereld van de Douane. De directie F&C is de hoeder van het douanebudget, is kaderstellend op het gebied van financiën en de interne beheersing.

De directie is tevens verantwoordelijk voor het intern toezicht op de fiscale kerntaak van de Douane: het heffen, innen en afdragen van Nederlandse en Europese belastingontvangsten van circa 17 miljard euro. Om invulling te geven aan deze rol en het financieel beheer van de Douane verder op orde te brengen is een nieuwe afdeling Risk & Compliance voorzien. Beate is als afdelingshoofd verantwoordelijk om de afdeling vorm te geven en risk & compliance verder in te bedden in de directie, maar vooral in de operaties. Uiteraard in samenspraak met de Europese en Nederlandse toezichthouders.

Beate Numan: “Ik ben erg enthousiast om aan de slag te gaan bij de Douane, omdat het een belangrijke organisatie is die bijdraagt aan de veiligheid van onze samenleving en de financiering van de overheid. Ik heb er veel zin in om de afdeling Risk & Compliance verder op te gaan bouwen. Het enthousiasme en de energie van collega’s die ik gesproken heb is aanstekelijk. Ik kijk ook uit naar een goede samenwerking met de collega’s in de regio’s en met de toezichthouders. In deze functie kan ik mijn kennis en ervaring als auditor en als manager in een veranderende organisatie combineren met mijn passie voor het werken met professionals die de Rijksoverheid steeds beter willen maken.¨

Mechteld Fletcher, directeur Finance & Control: “Ik ben heel blij dat Beate de financiële functie van de Douane komt versterken. Beates kennis en ervaring, maar ook haar optimistische aanpak en energie gaan de Douane zeker verder helpen. Met haar inhoudelijke kennis en ervaring heeft ze de perfecte achtergrond om de compliancefunctie en een nieuwe afdeling Risk & Compliance binnen de Douane verder in te richten en vorm te geven. Ook de manier waarop Beate haar omgeving inspireert en op een positieve manier meeneemt is ontzettend belangrijk. Zeker voor deze nieuwe rol, waarin ze binnen en buiten de Douane koers en richting gaat geven op het gebied van Risk & Compliance. Ik verheug me erop om met Beate als collega en teamlid aan de slag te gaan.”

Drs. ing. Beate Numan RO CIA werkt momenteel als sectormanager Operational Audit bij de Auditdienst Rijk (ADR). Daarvoor bekleedde ze meerdere managementrollen binnen de ADR. Voor de vorming van de ADR werkte zij als senior auditor bij het ministerie van Veiligheid en Justitie. Ze startte haar loopbaan als auditor bij Canon Europa. Beate Numan studeerde Technische Bedrijfskunde aan de Hanzehogeschool Groningen en Bedrijfskunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze volgde daarna de postdoctorale opleiding Operational Auditing aan de Universiteit van Amsterdam en ze is ook Certified Internal Auditor. Beate Numan is bestuurslid van het Instituut van Internal Auditors en voorzitter van de Stichting Verenigde Register Operational Auditors. Daarnaast is zij lid van de program board van de executive MSc of Internal Auditing aan de UvA.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door DGABD en de Douane. Vacatures die Bureau ABD faciliteert worden breed bekendgemaakt en iedereen mag solliciteren.