Marco ter Beke strategisch teamleider unit Landelijk Toezicht & Economische Handhaving bij de Belastingdienst Grote Ondernemingen

Marco ter Beke start op 1 juni 2023 als strategisch teamleider unit Landelijk Toezicht & Economische Handhaving bij de directie Grote Ondernemingen Belastingdienst bij het ministerie van Financiën.

Marco ter Beke

Marco gaat in zijn nieuwe functie leidinggeven aan een multidisciplinair team met de focus op de fiscale behandeling van complexe en omvangrijke transacties en/of gebeurtenissen, waarbij naast fiscaal belang vaak een maatschappelijk aspect een rol kan spelen. Denk bijvoorbeeld aan de integriteit van het openbaar bestuur of van financiële instituties.

Het team omvat ruim dertig medewerk(st)ers, bestaande uit fiscalisten, (forensisch) accountants en ontvangers die in behandelteams aan casussen werken. Het team gaat zelf actief op zoek naar relevante casussen op basis van een afwegingskader, maar krijgt deze ook aangereikt van collega’s of van ketenpartners zoals de FIOD of de Autoriteit Financiële Markten.

Marie-Anne Toenders, landelijk directeur directie Grote Ondernemingen: “De strategisch teamleider vervult een belangrijke spilfunctie in het toezicht en voor de behandeling van complexe transacties waarvoor de Belastingdienst aan de lat staat. Marco is met zijn kennis, ervaring en drive uitstekend in staat om hieraan invulling te geven. Marco neemt verantwoordelijkheid, is resultaatgericht en stuurt actief op de samenwerking. Hij zet zich graag in om professionals hun werk goed en met plezier te kunnen laten doen.”

Marco ter Beke: "Ik kijk er zeer naar uit om de collega’s binnen de Unit Landelijk Toezicht & Economische Handhaving te leren kennen en samen aan de slag te gaan om lastige casuïstiek, binnen een complex bestuurlijk en politiek speelveld, tot een goed einde te brengen. Het team is een mooie groep professionals dat al jarenlang een grote bijdrage levert om Nederland weerbaarder te maken tegen financieel economische misstanden. Daar wil ik graag mijn bijdrage aan leveren en verkennen of ik met mijn ervaring en netwerk uit de externe overheidssamenwerking een extra dimensie kan toevoegen.¨

Marco ter Beke werkt momenteel als teamleider directie Midden en Kleinbedrijf en geeft leiding aan het landelijk opererende team Nationale Samenwerking tegen Ondermijnende Criminaliteit van de Belastingdienst. Voor zijn komst bij de Belastingdienst was hij werkzaam bij de Sociale Verzekeringsbank.

Marco studeerde Personeel & Organisatie aan de Rijkshogeschool IJselland, Academie Mens en Arbeid, en behaalde daarna zijn MBA aan Universiteit Nyenrode. Recentelijk heeft hij het MIT Leadership Program on Enabling Cross-boundary Collaboration afgerond aan de Harvard Kennedy School of Government.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door DGABD en de directie Grote Ondernemingen van de Belastingdienst. Vacatures die DGABD faciliteert worden breed bekend gemaakt en iedereen mag solliciteren.