Wim Kulik MT-lid Topsectoren en Industriebeleid bij EZK

Wim Kulik start op 1 juni 2023 als MT-lid Topsectoren en Industriebeleid (TOP) van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

De directie TOP is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en uitrol van het (top)sectorenbeleid en het industriebeleid en de verduurzamingsopgaven die daar spelen.

Wim gaat zich richten op de aansturing van het strategieteam van de directie (inclusief financiën) en de beleidsdomeinen gastvrijheidseconomie, retail, Schiphol/luchtvaart, water (topsector Water en Maritiem), maritieme maakindustrie en vestigingsklimaat. Ook zal hij de The Netherlands Foreign Investment Agency en het Commissariaat Militaire Productie aansturen. Belangrijke opgaven in deze brede portefeuille zijn verbonden met de grote transities op weg naar een nieuwe, duurzame en circulaire economie. Samen met de teams gaat Wim dit verder vormgeven.

Wim Kulik: “Als MT-lid draag ik graag bij aan een toekomstbestendige economie met ondernemers die de toekomst met vertrouwen tegemoet zien. Ik kijk er naar uit om hier samen met de teams, de organisatie en de omgeving mee aan de slag te gaan.”

Maarten Smidts, waarnemend directeur TOP: “Met Wim nemen we een stevige en mensgerichte manager aan boord, die verbindt en in oplossingen en kansen denkt. Met zijn ruime ervaring in het gemeentelijk domein voegt hij een andere invalshoek toe aan de directie. Daarnaast kan Wim zijn ervaring met strategie en organisatievraagstukken ook goed inzetten in de doorontwikkeling van onze directie.”

Wim vervulde diverse (leidinggevende) functies bij de gemeente Den Haag. Sinds 2017 is hij daar afdelingsmanager Economie en plaatsvervangend directeur Ruimte en Economie. Daarvoor werkte hij onder andere als adviseur voor de gemeente Utrecht en als consultant. Wim studeerde Ruimtelijke Economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via een procedure van de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door DGABD en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.