Chris Mels plaatsvervangend regiodirecteur Douane Breda

Chris Mels wordt per 1 mei 2023 benoemd tot plaatsvervangend regiodirecteur Douane Breda bij het ministerie van Financiën.

Chris Mels

Douane Breda is een moderne handhavingsorganisatie die 24/7 toezicht houdt op het grensoverschrijdend goederenverkeer van en naar Nederland, en daarmee de Europese Unie. Douane Breda draagt zo bij aan de veiligheid en gezondheid van de Nederlandse bevolking en de inwoners van Europa. Daarnaast levert het, door middel van belastingheffing, een bijdrage aan de Nederlandse schatkist en de inkomsten van de Europese Unie. De volumegroei, het belang van ondermijningsbestrijding en de indrukwekkende hoeveelheid Douaneklanten levert tal van uitdagingen op.

Douane Breda (DBR) kent een ambtsgebied dat bestaat uit de westelijke helft van Brabant, Zeeland en Rotterdam (althans de daar gevestigde importeurs, exporteurs en expediteurs). De werkzaamheden worden verricht vanuit Breda, Vlissingen, Moerdijk, en drie locaties in Rotterdam. Het regiokantoor onderscheidt zich doordat het naast de processen klantmanagement en fysiek toezicht ook het proces aangiftebehandeling herbergt en voor Douane NL een aantal landelijke taken voor haar rekening neemt, zoals landelijk waarde team, landelijk team, landelijk tariefindelingsteam, de Douanetelefoon en het landelijk team jachten.

Om de handhaving en dienstverlening in de regio effectief en efficiënt te kunnen uitvoeren werkt DBR samen met diverse externe partners, zoals met de havenbedrijven Moerdijk en North Sea Ports, het bedrijfsleven en andere handhavers zoals Inspectie Leefomgeving Transport en Nederlands Voedsel en Waren Autoriteit. Er is intensieve samenwerking met de gemeenten Moerdijk, Borssele, Vlissingen en Terneuzen, met de politie en de Koninklijke Marechaussee.

Met een personeelsbestand van 800 trotse professionals levert Douane Breda dagelijks een bijdrage aan de samenleving. Het werk is leidend waarbij de mens centraal staat. De medewerkers worden optimaal gefaciliteerd. Dit uit zich in middelen, werkomgeving, opleiding/vakmanschap en een goede balans tussen verantwoordelijkheid nemen en verantwoording afleggen. Het regiokantoor heeft de drive om voortdurend te verbeteren (LEAN) en te innoveren.

Chris Mels: “Ik ben blij met de benoeming tot plaatsvervangend regiodirecteur bij Douane Breda omdat ik verder kan werken met de medewerkers, leidinggevenden en onze directie aan de uitdagingen waar we binnen de regio en Douane Nederland voor staan. Een van die uitdagingen waar ik mij voor blijf inzetten is het verder doorontwikkelen van opleidingen en daarmee de kennis en kunde van onze (nieuwe) medewerkers. Daarnaast heeft ook binnen onze regio het ondermijningsdossier hoge prioriteit en zet ik mij vol passie in om samen met onze publieke en private partners onze samenleving veiliger en weerbaarder te maken.

Chris Lohstro, regiodirecteur Douane Breda: “We zijn blij met de benoeming van Chris omdat hij de juiste persoon op de juiste plek is. Zijn kennis van de Douane en zijn competenties en ervaring met betrekking tot het leidinggeven vormen een mooie aanvulling op het managementteam in Breda. Bovendien kunnen we op een aantal belangrijke dossiers met zijn benoeming continuïteit waarborgen.”

Drs. ing. C.J.M.M. (Chris) Mels is sinds 2005 werkzaam bij de Douane. Hij startte zijn douaneloopbaan als scheikundige in het Douane Laboratorium. Daarna had hij aansluitend diverse leidinggevende functies binnen de Douane op verschillende locaties. Chris Mels is sinds september werkzaam als plaatsvervangend regiodirecteur bij Douane Breda op een Leerwerkplek in het kader van het Strategisch Leiderschapsprogramma. Chris Mels studeerde Hoger Laboratorium Onderwijs aan de Hogeschool Zeeland. Aansluitend studeerde hij Analytical Chemistry and Applied Spectroscopy aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door DGABD en de Douane. Vacatures die Bureau ABD faciliteert worden breed bekendgemaakt en iedereen mag solliciteren.