Eelco Ronteltap MT-lid directie Dierlijke Agroketens en Dierenwelzijn bij LNV

Eelco Ronteltap start per 1 juni 2023 als MT-lid Dierlijke Agroketens en Dierenwelzijn bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

De directie Dierlijke Agroketens en Dierenwelzijn (DAD) is verantwoordelijk voor het ontwikkelen van beleid om de veehouderij en de daarbij behorende ketens te verduurzamen met het oog op een toekomstbestendige veehouderij. Belangrijke pijlers zijn het werken aan de klimaat- en stikstofopgave in de landbouw, het verbeteren van het welzijn en de gezondheid van dieren met daarbij een verantwoord antibioticagebruik. De directie heeft een leidende rol in het crisismanagement bij dierziekten.

Ook richt de directie zich op het bevorderen van markttoegang en marktbehoud in derde landen voor dierlijke producten, onder andere door het organiseren en ontvangen van inspecties en missies. Naast het ontwikkelen van beleid voor dieren in de veehouderij draagt de directie zorg voor alle andere gehouden dieren zoals dieren die worden gehouden voor gezelschap, in dierentuinen of als proefdier. Innovaties om zonder proefdieren te werken worden gestimuleerd (programma proefdiervrije innovatie). De maatschappelijke en politieke context waarbinnen aan deze opgaven wordt gewerkt is zeer dynamisch. Dit heeft grote betekenis voor de samenwerking met stakeholders. Ook met andere (overheids)partijen zoals de NVWA, RVO en andere departementen wordt intensief samengewerkt.

Drs. E. (Eelco) Ronteltap is momenteel werkzaam in een tijdelijke functie als MT-lid bij de directie Dierlijke Agroketens en Dierenwelzijn bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Na zijn studie Diergeneeskunde aan de Universiteit van Utrecht is Eelco begonnen als beleidsmedewerker bij de directie Voedselkwaliteit en diergezondheid bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Daarna was hij werkzaam als senior beleidsmedewerker en coördinator bij de directie Mededinging en Consumenten bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. In 2018 ging hij bij de directie Dierlijke Agroketens en Dierenwelzijn aan de slag als coördinator van team diergezondheid. 

Hugo van Kasteel, directeur Dierlijke Agroketens en Dierenwelzijn: “Eelco levert met zijn kennis en ervaring een belangrijke bijdrage aan de uitdagingen waar DAD voor staat. Met zijn kwaliteiten en collegialiteit past hij enorm goed in het managementteam van de directie.”

Eelco Ronteltap: ”De diverse opgaven in het ‘dierdomein’ waar directie DAD verantwoordelijk voor is, zijn complexe opgaven waar maatschappelijk veel aandacht voor is. Dat spreekt me erg aan. De afgelopen periode heb ik me daar in een tijdelijke functie als MT-lid al voor mogen inzetten en ik ben erg blij dat ik daar door deze benoeming samen met het team en het MT mee door kan gaan.”

De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door DGABD en het ministerie van LNV. De vacature is zoals gebruikelijk opengesteld, hoewel de organisatie al een geschikte kandidaat op het oog had. Na een zorgvuldige procedure, is deze het ook geworden.