Ron Roozendaal directeur Digitale Samenleving tevens plaatsvervangend directeur-generaal Digitalisering en Overheidsorganisatie bij BZK

Ron Roozendaal is met ingang van 1 mei 2023 directeur Digitale Samenleving tevens plaatsvervangend directeur-generaal Digitalisering en Overheidsorganisatie (DOO) bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Drs. Ir. R. (Ron) Roozendaal is op dit moment kwartiermaker/ waarnemend directeur Digitale Samenleving. Daarvoor was hij directeur Informatiebeleid/CIO bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Regievoerder Grote/Gevoelige Programma’s bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Ron studeerde Psychologie aan de Universiteit Utrecht en Bestuurlijke Informatica aan de Universiteit Twente.

De directeur Digitale Samenleving is de vertegenwoordiger van Nederland in Europa op de digitaliseringsopgave en vervult Europees gezien als vervanger van de DG DOO de rol van DG Digitalisering. De focus van de directeur ligt op de nieuw te vormen directie. Hij geeft coördinerend leiding aan de brede maatschappelijke digitaliseringsopgaven. De directeur heeft een complexe, vooruitstrevende ontwikkel- en positioneringsopgave om de door het kabinet gewenste nummer één positie van Nederland in Europa te realiseren. In de rol van pDG vervangt de directeur de DG DOO en/of de staatssecretaris waar nodig.

Ron Roozendaal: “Digitalisering verandert de samenleving en heeft invloed op hoe we werken en hoe we leven. Als “nerd aan de bestuurstafel” draag ik graag bij aan een kansrijke digitale samenleving waarin publieke waarden als privacy, inclusiviteit, autonomie, transparantie en non-discriminatie geborgd zijn. Die bijdrage lever ik vanuit de gedrevenheid om mensen en onderwerpen uit cirkeltjes te helpen ten behoeve van de gezamenlijke maatschappelijke opgave. Dat doe ik met soms “out of the box” voorstellen en altijd met de bedoeling voorop.”

Marjolein Jansen, waarnemend directeur-generaal Digitalisering en Overheidsorganisatie tevens programma-DG Ruimtelijke Ordening: “Ik ben blij dat Ron ook na zijn kwartiermakerschap nu blijvend de overstap maakt naar BZK om de rol en inhoud van de opdracht verder op te pakken en te borgen. Met zijn enthousiaste en creatieve stijl weet hij de ontwikkelingen van buiten naar binnen te brengen. Daarnaast is er ook een organisatorische opgave binnen het departement waar Ron samen met zijn managementteam de komende jaren richting aan zal geven. Ik wens hem samen met zijn team veel succes bij het verder bouwen aan de digitale agenda en kijk uit naar de plezierige voortzetting van onze samenwerking.” 

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door het directoraat-generaal Algemene Bestuursdienst en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De vacature is zoals gebruikelijk opengesteld, hoewel de organisatie al een geschikte kandidaat op het oog had, zoals in de vacaturetekst was vermeld. Na een zorgvuldige procedure, is deze het ook geworden.