Lysette Fokké clusterhoofd Open Overheid bij VWS

Lysette Fokké wordt met ingang van 1 juli 2023 clusterhoofd Open Overheid bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Lysette Fokké

Openbaarheid en transparantie van het overheidshandelen zijn in de afgelopen jaren steeds meer in het brandpunt van de politieke en maatschappelijke belangstelling komen te staan. Burgers en partijen zoals journalisten, die professioneel geïnteresseerd zijn in de bestuurlijke besluitvorming, vragen met een beroep op de Woo om een grote diversiteit aan informatie en het aantal en de omvang van de Woo- verzoeken is de afgelopen tijd dan ook sterk gestegen.

Lysette Fokké  gaat leidinggeven aan het cluster binnen de directie Wetgeving en Juridische Zaken dat belast is met de afhandeling van de reguliere Woo-verzoeken. Lysette gaat vanuit die functie ook bijdragen aan de toekomstige organisatie en positionering van de Woo-verzoeken door het ministerie van VWS.

Drs. Lysette Fokké: “Soms komt in één functie al je eerdere werkervaring bij elkaar. Mijn kennis van informatiehuishouding, transparantie en verandermanagement binnen de Rijksoverheid, mijn ervaring met het aansturen van teams die toewerken naar een gezamenlijk doel en de gevoelige beleidskant van VWS tijdens de coronacrisis. Ik heb erg veel zin in de opgave waar we bij VWS voor staan en wil samen op zoek gaan naar wat er haalbaar is met de beschikbare knoppen om aan te draaien.”

Lysette werkt op dit moment al bij VWS, bij de coördinerende COVID-directie, als programmamanager Coronadashboard. Ze stuurt daar een team van 25 medewerkers aan die zich bezighouden met het transparant delen van data over corona. Lysette is ook bekend met de wereld van de Wet open overheid. Zo was ze eerder bij het ministerie van IenW programmamanager Open Overheid. In dat programma werden diverse projecten gestart en begeleid, zoals een pilot Zylab, e-mailarchivering en het project Open op Orde en actieve openbaarmaking. Ook het implementeren van documentmanagementsystemen en elektronisch paraferen is haar niet vreemd. Van oorsprong is Lysette communicatieadviseur. Ze studeerde Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Deze achtergrond gebruikt ze nog steeds bij het betrekken van stakeholders.

Marijke Bogtstra, directeur Wetgeving en Juridische Zaken: “Ik ben blij met de benoeming van Lysette op deze functie. Het cluster Open Overheid krijgt met Lysette een enthousiaste leidinggevende met breed perspectief op transparantie en met oog voor de menselijke maat.”

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door het directoraat-generaal Algemene Bestuursdienst en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.