Hans Dijkhuizen hoofd Milieubelastingen en Accijnzen bij Verbruiksbelastingen, Douane en Internationale Zaken bij Financiën

Hans Dijkhuizen wordt per 5 juni 2023 benoemd tot hoofd Milieubelastingen en Accijnzen bij de directie Verbruiksbelastingen, Douane en Internationale Zaken bij het directoraat-generaal Fiscale Zaken van het ministerie van Financiën.

De directie Verbruiksbelastingen, Douane en Internationale Zaken is verantwoordelijk voor het beleid en de wetgeving op het terrein van de verbruiksbelastingen, de Douane en het internationale belastingrecht. Hans gaat leiding geven aan de afdeling Milieubelastingen en Accijnzen, bestaand uit een team van circa 20 professionals. De afdeling is verantwoordelijk voor het adviseren over en het voorbereiden, opstellen en toelichten van beleid en wetgeving op het gebied van milieubelastingen, autobelastingen, accijnzen en mogelijke gezondheidsheffingen. Gewerkt wordt aan actuele maatschappelijk relevante dossiers, zoals de verdere vergroening van het belastingstelsel, waarbij de effecten van het beleid voor burgers, bedrijven, de uitvoering en de schatkist zorgvuldig moeten worden gewogen.

Reijer Janssen, directeur Verbruiksbelastingen, Douane en Internationale Zaken: “Ik ben blij dat Hans hoofd van de afdeling Milieubelastingen en Accijnzen wil worden. Naast zijn creativiteit en uitstekende kennis van het beleidsterrein is belangrijk dat hij goed oog heeft voor de menselijke maat. Dat laat hij zien door tijdig aandacht te hebben voor gevolgen van beleid voor burgers, bedrijven en publieke uitvoerders, en ook door scherp te letten op het welzijn van zijn medewerkers.”

Hans Dijkhuizen: ”De samenleving wordt geconfronteerd met een aantal grote uitdagingen: de transitie naar een klimaatneutrale samenleving, de hoge energieprijzen, afnemende biodiversiteit en het bevorderen van een gezonde levensstijl. Het fiscale stelsel kan een grote rol spelen in het omgaan met deze uitdagingen. Ik kijk er naar uit om hier samen met een bevlogen team een bijdrage aan te kunnen leveren.”

Hans is sinds september 2021 plaatsvervangend hoofd Milieubelastingen en Accijnzen. Hiervoor was Hans 4,5 jaar senior adviseur bij de directie Algemene Financiële en Economische Politiek van Financiën. Voor zijn tijd bij het ministerie van Financiën was Hans werkzaam als consultant bij PwC, en als BoFEB-trainee en beleidsmedewerker bij het ministerie van Economische Zaken. Hans studeerde aan de Rijksuniversiteit in Groningen, waar hij de masters Finance en Economics behaalde.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door DGABD en de directie van Financiën. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.