Frank de Jonge hoofddirecteur Publieke Dienstverlening bij RVO

Frank de Jonge wordt vanaf 1 augustus 2023 hoofddirecteur Publieke Dienstverlening bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK).

Werken aan de grote opgaven van deze tijd; nationaal en internationaal. RVO heeft de ambitie om in 2025 een excellente publieke dienstverlener te zijn met zichtbare maatschappelijke impact. Met de meerjarenstrategie “Kompas voor een duurzame toekomst” richt RVO zich op drie maatschappelijke transities: de klimaat- en energietransitie, de transitie naar een duurzaam landbouw- en voedselsysteem en de transitie naar een toekomstbestendige en digitale economie.

Voor het realiseren van deze ambitie wordt de organisatiestructuur van RVO op een nieuwe manier ingericht volgens drie hoofddirecties: Transities, Publieke Dienstverlening en Organisatie. Deze hoofdirecties werken intensief samen, zijn onderling afhankelijk en gelijkwaardig om zo met maximale inzet de gewenste kwaliteit te behalen.

De hoofddirecteur Publieke Dienstverlening is primair verantwoordelijk voor de kwaliteit van de dienstverlening. Hij stelt de klanten van RVO (ondernemers en organisaties) centraal en integreert daarbij de ontwikkelingen die in het kader van het programma Werk aan Uitvoering (WaU) worden aangereikt. De nieuwe hoofddirectie Publieke Dienstverlening zal gaan bestaan uit 3000-4000 medewerkers en wordt daarmee de grootste hoofddirectie binnen RVO.

Algemeen directeur Abdeluheb Choho: “Met zijn frisse blik en energieke persoonlijkheid is Frank een aanwinst voor onze organisatie. Hij heeft in het verleden al aangetoond dat hij nieuwe dingen durft op te pakken op zoek naar een steeds hogere kwaliteit van dienstverlening. Hij is gewend breed en interdepartementaal samen te werken aan maatschappelijke opgaven. Die houding en ervaring passen uitstekend bij de stappen die RVO de komende tijd gaat zetten. Ik kijk uit naar onze samenwerking en zijn ideeën voor RVO.”

Frank de Jonge: “Op een gegeven moment kom je op een punt in je loopbaan en leven dat je stilstaat bij waar je echt warm voor loopt. Voor mij was dat ‘van betekenis willen zijn’. In mijn huidige werk staat een zeer grote maatschappelijke opgave centraal. Daarin vind ik de bevestiging hoe belangrijk ik dit vind. Ik hou ervan om nieuwe dingen op te pakken en vorm te geven. Daarnaast heb ik ruime ervaring in brede samenwerking aan maatschappelijke vraagstukken, zowel interdepartementaal als met diverse andere partijen. Dat komt in deze functie allemaal mooi samen.

Vanuit de hoofddirectie Publieke Dienstverlening dragen we bij aan dé grote transitievraagstukken van Nederland. Ik vind het belangrijk om samen met onze klanten op zoek te gaan naar die steeds hogere kwaliteit van dienstverlening. Alleen via hen realiseren we maatschappelijke impact.”

Frank werkt op dit moment als directeur/plv. programma directeur-generaal (DG) bij programma DG Oekraïense Ontheemden van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Hiervoor was hij algemeen directeur bij het Shared Service Center van Dienst Justitiële Inrichtingen (van 2018 – 2022). Verder bekleedde hij diverse managementfuncties bij het ministerie van Justitie en Veiligheid. Hij heeft ervaring op beleid, bedrijfsvoering en uitvoering. Eerder was hij werkzaam als beroepsmilitair bij het ministerie van Defensie. Frank studeerde Accounting & Control en Public Controlling aan de Vrije Universiteit in Amsterdam.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door directoraat-generaal ABD en het ministerie van EZK. Vacatures die DGABD faciliteert worden breed bekendgemaakt en iedereen mag solliciteren.