Dick Sijm directeur Bureau Risicobeoordeling & Onderzoek bij de NVWA

Dick Sijm wordt per 15 augustus 2023 benoemd als directeur Bureau Risicobeoordeling & Onderzoek (BuRO) bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

BuRO maakt binnen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit deel uit van de directie Strategie en voert op onafhankelijke wijze wetenschappelijk onderbouwde risicobeoordelingen uit of laat die uitvoeren door kennisinstellingen. Dick Sijm is sinds 2016 hoofd van de afdeling Risicobeoordeling en plaatsvervangend directeur Bureau Risicobeoordeling & Onderzoek. Hij zal in zijn functie als directeur verantwoordelijk zijn voor de integratie, samenhang en synergie tussen de verschillende taken van BuRO, zoals risicobeoordeling, datascience, onderzoeksprogrammering, kennisontwikkeling, trend- & toekomstonderzoek en risicocommunicatie. Daarnaast zal hij de verwachte groei van BuRO begeleiden en internationale samenwerking verder bevorderen en uitbreiden. De adviezen van BuRO overzien alle publieke waarden van de NVWA: de veiligheid van voedsel en consumentenproducten, dierenwelzijn en natuur.

Pauline den Ambtman, directeur Strategie van de NVWA: “Ik ben blij met de benoeming van Dick als directeur van BuRO. BuRO krijgt met hem een gerenommeerd expert met een relevant internationaal netwerk in het brede kennisveld waarbinnen BuRO adviseert. Samen met alle medewerkers van BuRO zal Dick zich er voor inzetten dat de NVWA en de beleidsmakers goed zicht houden op opkomende chemische, fysische of biologische risico’s op het gebied van veilig voedsel, consumentenproducten, dierenwelzijn en natuur.”

Dick Sijm: “Ik ben heel blij en trots om met de brede expertise en collegialiteit van de medewerkers van BuRO de NVWA en de betrokken beleidsministeries te voorzien van goed onderbouwde adviezen. Zo helpen we hen keuzes te maken voor het richten van toezicht en de benodigde wet- en regelgeving aan te passen. Ik dank ook mijn voorganger, Antoon Opperhuizen, heel hartelijk voor zijn geweldig belangrijke bijdrage aan BuRO.”

Voor zijn tijd bij de NVWA bekleedde Dick Sijm diverse managementfuncties binnen de Universiteit Utrecht en het RIVM. Hij was ruim 10 jaar hoofd Bureau REACH waarbij hij ook plaatsvervangend lid van de Raad van Bestuur was van het Europees Agentschap voor chemische stoffen (ECHA). Ook was hij namens verschillende departementen woordvoerder bij de OECD Joint Meeting of the Chemicals Committee and the Working Party on Chemicals, Pesticides and Biotechnology, waarvan vele jaren als vicevoorzitter. Verder was Dick enkele jaren voorzitter van de sectie Milieuchemie van de KNCV. In de periode 2004-2005 was hij lid van de Nederlandse en Luxemburgse onderhandelingsteams bij de totstandkoming van de REACH Verordening EC/1907/2006.

Dick studeerde Scheikunde aan de Universiteit van Amsterdam en is gepromoveerd in de Natuurwetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Hij is buitengewoon hoogleraar ‘Voedselveiligheid in een Duurzame Economie’ aan de Universiteit van Maastricht.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door DGABD en de NVWA. Vacatures die DGABD faciliteert worden breed bekendgemaakt en iedereen mag solliciteren.