Joost Baeten afdelingshoofd Collectieve Sector en Inkomensbeleid bij SZW

Joost Baeten start met ingang van 1 juli 2023 als afdelingshoofd Collectieve Sector en Inkomensbeleid bij de directie Arbeidsmarkt en Sociaal-Economische Aangelegenheden (ASEA) bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Joost gaat vanuit de functie van afdelingshoofd bijdragen aan de sociaaleconomische ontwikkeling van Nederland. Samen met zijn team en in het hart van de politieke besluitvorming gaat hij vanuit een economisch-analytische invalshoek kijken naar het grote geheel en hoe nieuwe regels uitwerken voor de mensen in Nederland. Denk daarbij bijvoorbeeld aan vereenvoudiging van de stelsels van sociale zekerheid, toeslagen en fiscaliteit, de herijking van het sociaal minimum, of de verdelingseffecten van klimaatbeleid.

Elise Splint, directeur ASEA: “Ik ben heel blij met de benoeming van Joost. Joost is een breed georiënteerde econoom met grote affiniteit en kennis van sociaaleconomische vraagstukken. Hiermee is hij van grote waarde voor SZW. Daarnaast is hij een toegankelijke, mensgerichte leidinggevende met een coachende stijl, die aansluit bij de behoeften van medewerkers in de afdeling. Bovendien vult Joost het MT van ASEA goed aan met zijn beschouwende kwaliteiten, rust en sterk empathisch vermogen.”

Joost Baeten: “Ik kan niet wachten om deze uitdaging aan te gaan, met het fantastische team dat er staat. Samen gaan we aan de slag om Nederland beter en eerlijker te maken. Daarnaast kijk ik ernaar uit om met het MT te bouwen aan de cultuur en identiteit van de directie: snel, scherp en sympathiek.”

Joost werkte hiervoor als waarnemend afdelingshoofd en clustercoördinator en had verschillende beleidsfuncties bij diverse economische afdelingen van het ministerie van Financiën. Ook werkte hij als adviseur voor de Wereldbank.

Joost is afgestudeerd in Internationale Betrekkingen Algemene Economie aan de Universiteit van Amsterdam en Vrije Universiteit. Later heeft hij de opleiding VBA Investment Management gedaan, ook aan de Vrije Universiteit. Op leiderschapsgebied volgde Joost “Oriëntatie op leidinggeven” en de KIM voor leidinggevenden.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door DGABD en het ministerie van SZW. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.