Monique Schippers algemeen directeur Raad voor de Kinderbescherming

Monique Schippers wordt met ingang van 9 oktober 2023 benoemd als algemeen directeur Raad voor de Kinderbescherming (RvdK) bij het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Als kinderen ernstig in hun ontwikkeling worden bedreigd, is het de taak van de RvdK om onafhankelijk onderzoek te doen en als het nodig is maatregelen, zoals een ondertoezichtstelling, te vragen. De RvdK adviseert de rechter en het Openbaar Ministerie (OM) op basis van landelijk geldende uitgangspunten en criteria, zodat alle kinderen gelijk worden behandeld. Hierbij kan het gaan om kinderen die niet opgroeien in een veilige thuisomgeving, maar ook om jongeren die zelf een strafbaar feit plegen. Daarnaast coördineert de RvdK de uitvoering van de taakstraf die een jongere krijgt opgelegd.

Het jeugddomein is flink in beweging en werkt toe naar een beter en effectiever jeugdzorgstelsel. Een effectiever en beter georganiseerde jeugdbescherming is daar onderdeel van. Veilig Thuis, Gecertificeerde Instellingen en de RvdK werken hiertoe samen met andere ketenpartners en met de opdrachtgevers aan het toekomstscenario kind- en gezinsbescherming. Hierbij is de gezamenlijke opgave om een nieuwe manier van werken te ontwikkelen, tussen gezinnen en professionals, tussen professionals onderling, tussen organisaties onderling en het stelsel.

De RvdK is vanuit haar publieke taak medeverantwoordelijk voor een beter werkende jeugdbeschermingsketen en adequate rechtswaarborgen en verbetering van de rechtsbescherming. De ingezette organisatieontwikkeling van de RvdK wordt doorgezet met de focus op gezins- en omgevingsgericht werken waarbij verder wordt gewerkt aan ruimte en stabiliteit in de organisatie en aan een gezonde bedrijfsvoering met stabiele bekostiging.

Ric de Rooij, plaatsvervangend secretaris-generaal ministerie van Justitie en Veiligheid: ”Ik ben verheugd met Monique als directeur voor de RvdK. Met Monique krijgen we een collega met grote ervaring in de uitvoering. In combinatie met haar leidinggevende ervaring, ben ik ervan overtuigd dat Monique van grote waarde zal zijn om de ambities van de RvdK te realiseren. Ik heb Monique leren kennen als een inhoudelijk gedreven en tegelijk zeer samenwerkingsgerichte persoonlijkheid; ik kijk uit naar de samenwerking.”

Monique Schippers: “Onze samenleving is op het terrein van jeugdzorg- en bescherming geconfronteerd met een grote uitdaging. Ik voel mij betrokken bij deze uitdaging, waar de RvdK samen met alle partners in de keten voor staat. Ik zie ernaar uit om samen met bevlogen medewerkers van de RvdK en alle ketenpartners bij te dragen aan een beter werkende jeugdbeschermingsketen.”

Monique Schippers is sinds 2016 in verschillende functies werkzaam bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) van het ministerie van JenV, waarvan de laatste jaren als divisiedirecteur Gevangeniswezen / Vreemdelingenbewaring. Zij is tevens lid van de Bestuursraad van DJI. Eerder was zij bij DJI werkzaam als plaatsvervangend divisiedirecteur en als sectordirecteur Directie Bijzondere Voorzieningen. Eerder in haar loopbaan was zij werkzaam bij de Inspectie voor de gezondheidszorg van het ministerie van VWS, laatstelijk in de functie van directeur GGZ & Forensische Zorg. Daarvoor was zij werkzaam als managing consultant bij Ernst & Young en bekleedde zij diverse functies op het terrein van de jeugd- en gezondheidszorg. Monique studeerde strafrecht aan Rijksuniversiteit Leiden, Beleid en Management Gezondheidszorg aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en Arbeids- en organisatiepsychologie en Klinische psychologie aan de Katholieke Universiteit Brabant en Rijksuniversiteit Leiden.

Deze benoeming is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door DGABD en het ministerie van Justitie en Veiligheid. Vacatures die DGABD faciliteert worden breed bekendgemaakt en iedereen mag solliciteren.