Hellen van Dongen lid raad van bestuur Sociale verzekeringsbank

Hellen van Dongen wordt lid van de raad van bestuur van de Sociale verzekeringsbank. Minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, viceminister-president Carola Schouten heeft haar per 1 oktober 2023 benoemd. Hiermee verlaat Hellen van Dongen de Topmanagementgroep van de Algemene Bestuursdienst.

Hellen van Dongen

Ruim vijfenhalf miljoen burgers ontvangen van de Sociale verzekeringsbank (SVB) het geld waar zij recht op hebben. De SVB verzorgt onder meer de uitvoering van het AOW-pensioen, de kinderbijslag, het persoonsgebonden budget en regelingen zoals de aanvullende inkomensondersteuning voor ouderen (AIO). De SVB werkt aan de vernieuwing van de organisatie. Daarbij gaat het om het versterken van de realisatiekracht en het sturen op het uitvoeren van de meerjarenkoers waarin persoonlijke dienstverlening en de menselijke maat meer centraal staan.

Opgaven uit de meerjarenkoers richten zich op de modernisering van het IV-landschap, zodanig dat complexiteit teruggebracht en de wendbaarheid vergroot wordt. Daarnaast is het zijn van een aantrekkelijk en bekend werkgever, met nadrukkelijke aandacht voor diversiteit en inclusie, een belangrijke doelstelling voor de SVB.

Krista Kuipers, plaatsvervangend secretaris-generaal van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: “Ik ken Hellen als een gedreven persoon die snel kan schakelen, een scherp oog heeft voor de impact van dingen op mensen en organisatie en gericht is op samen met anderen resultaat boeken. Het is mooi dat Hellen haar kennis en ervaring met grote maatschappelijke vraagstukken nu bij de SVB gaat inzetten. Ik wens haar veel succes en zie uit naar de samenwerking.”

Hellen van Dongen: “Ik ben er trots op de stap naar de SVB te zetten en bij te kunnen dragen aan de bestaanszekerheid van miljoenen burgers. Wat me aanspreekt is dat de SVB midden in de samenleving staat en werkt vanuit eenvoud. De komende jaren hoop ik bij te dragen aan een dienstenaanbod dat aansluit bij de veranderende behoeften, aan ongecompliceerde oplossingen en de versnelling naar één overheid.“

Hellen van Dongen is sinds november 2019 directeur-generaal Landelijk Gebied en Stikstof bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Daarvoor was zij plaatsvervangend secretaris-generaal bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, plaatsvervangend directeur-generaal Bereikbaarheid en directeur Openbaar Vervoer en Spoor bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Ook was zij directeur Telecommarkt bij het ministerie van Economische Zaken en vervulde zij eerder diverse managementfuncties bij hetzelfde ministerie.

Hellen van Dongen studeerde Rechtsgeleerdheid aan de Rijksuniversiteit Leiden.

De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door DGABD, het ministerie van SZW en de Sociale Verzekeringsbank. De vacature is breed bekendgemaakt en iedereen kon solliciteren.