Dorien Jongeneel directeur Unit Instandhouding bij IenW

Dorien Jongeneel wordt per 1 september 2023 benoemd tot directeur van de nieuwe Unit Instandhouding bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Dorien Jongeneel

Nederland staat bekend om de goede infrastructuur. Sinds medio vorige eeuw is in hoog tempo een groot deel van deze infrastructuur aangelegd. Diezelfde infrastructuur raakt nu op leeftijd, kent een steeds intensiever en zwaarder gebruik en heeft te maken met ontwikkelingen op het gebied van klimaat, duurzaamheid en ICT. Instandhouding is de verzamelnaam voor de exploitatie, onderhoud en vernieuwing van onze infrastructuur.

Om het benodigde kwaliteitsniveau voor een veilig, bereikbaar en leefbaar Nederland vast te houden zijn de komende decennia extra inspanningen nodig om de instandhoudingsopgave aan te kunnen. De oprichting van de Unit Instandhouding heeft als doel om ons nog beter voor te bereiden op deze grote opgave. De Unit Instandhouding treedt op als de systeemeigenaar van het wegennet, vaarwegennet en de watersystemen, maakt beleid op het gebied van instandhouding, zorgt voor de verbetering van de prestaties op deze netwerken en werkt samen met Rijkswaterstaat en andere belanghebbenden aan een toekomstbestendige en efficiënte instandhouding.

Drs. D.A. (Dorien) Jongeneel is momenteel directeur Bedrijfsvoering en Projectbeheersing bij Rijkswaterstaat. Hiervoor was zij lid van het kernteam Control & Finance i.o. en CFO en directeur Bedrijfsvoering bij de Belastingdienst. Tot 2012 werkte Dorien bij de ING groep, waar ze verschillende (management)functies heeft vervuld.

Dorien Jongeneel studeerde Bedrijfsinformatica aan de HEAO en Bedrijfswetenschappen aan de Open Universiteit.

Dorien Jongeneel: “Een veilig, bereikbaar en leefbaar land met een infrastructuur om trots op te zijn, is op zichzelf al inspirerend. Met alle beleidsontwikkelingen op duurzaamheid, klimaat, ICT en het groeiend gebruik van onze infrastructuur is instandhouding een complexe puzzel. Met de Unit Instandhouding wil ik de verbinding leggen met beleidsontwikkeling van IenW en de samenwerking met Rijkswaterstaat.  Wat kan wel en wat kan er nog meer in het onderhouden en verbeteren van onze infrastructuur. Met gedrevenheid, samenwerking en inzicht in kansen, risico’s en resultaten wil ik bijdragen aan een mooi Nederland.”

Jaap Slootmaker, directeur-generaal Water en Bodem: “Ik heb Dorien leren kennen als een ervaren manager die richting en ruimte geeft en tegelijk vasthoudend kan zijn als dat nodig is. Haar drive om te bouwen en te verbeteren sluiten uitstekend aan bij de ontwikkeling van dit nieuwe onderdeel binnen de beleidskern. In combinatie met haar samenwerkingsgrichte houding en kennis van Rijkswaterstaat, ben ik ervan overtuigd dat Dorien succesvol invulling zal geven aan de opdracht van de Unit Instandhouding om invulling te geven aan de verdere professionalisering van de aansturing van de instandhoudingsopgave. Ik kijk uit naar de samenwerking!”

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door het DGABD en met het ministerie van IenW. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.