Erwin van Gorkum coördinerend directeur Inkoop/hoofd Strategische Inkoop bij JenV

Erwin van Gorkum wordt met ingang van 1 oktober 2023 coördinerend directeur Inkoop/hoofd Strategische Inkoop binnen de directie Informatievoorziening en Inkoop van de hoofddirectie Bedrijfsvoering van het ministerie van Justitie en Veiligheid.

Erwin van Gorkum

De afdeling Strategische Inkoop (SI) verzorgt JenV-breed beleidsontwikkeling, kaderstelling, concerncontrol en coördinatie op het inkoopdomein. Het hoofd van de afdeling is tevens de coördinerend directeur Inkoop (CDI), een rol die rijksbreed bij elk departement bij één functionaris is belegd. De afdeling verbindt de inkoopcommunity en vertegenwoordigt JenV interdepartementaal op het gebied van inkoop.

Belangrijke onderwerpen vanuit een inkoopperspectief op dit moment zijn duurzaamheid, inhuur- en arbeidsmarktwetgeving (bijvoorbeeld de  wet DBA), privacy (bijvoorbeeld AVG) en nationale veiligheid. De CDI-office zorgt voor een adequate inkoopstructuur (waaronder ICT-systemen) en sturing op de prestaties van de inkoopfunctie van JenV. Hoe kan het slimmer, innovatiever, duurzamer, veiliger, maatschappelijk verantwoord, klantgerichter, goedkoper en met meer toegevoegde waarde en uiteraard geborgd binnen de kaders van wet- en regelgeving.

In de taakverdeling die binnen het Rijk is afgesproken voert de afdeling ook een aantal rijksbrede werkzaamheden uit. Specifiek gaat het daarbij om categoriemanagement Tolk- en Vertaaldiensten, categoriemanagement Software, Software Asset Management (SAM) en Strategisch Leveranciersmanagement (SLM) op Microsoft, Google cloud en AWS.

Siebe Keulen, directeur Informatievoorziening en Inkoop: “Ik ben blij dat Erwin de directie I&I komt versterken. Hij kent de inkoopcommunity van JenV en van het Rijk van binnenuit en brengt het actuele perspectief vanuit de uitvoering mee. Zijn drive om professionals optimaal te laten presteren past precies bij het karakter van de afdeling Strategische Inkoop.”

Erwin van Gorkum: “Met inkoop kunnen we een waardevolle bijdrage leveren aan de maatschappelijke doelen van JenV en de Rijksoverheid als geheel. Tijdens mijn vorige functies heb ik de afdeling waar ik leiding aan ga geven goed leren kennen. Ik kijk er dan ook naar uit om samen met deze bevlogen en deskundige collega’s de inkoopfunctie bij JenV verder te versterken zodat we samen met onze collega’s van binnen én buiten het departement nog meer het verschil kunnen maken met inkoop.”

Erwin van Gorkum is op dit moment manager Inkoop Uitvoeringscentrum (IUC), bij de Dienst Justitiële Inrichtingen van JenV. Daarvoor was hij programmamanager Digitalisering bij de directie Inkoop- , Facilitair- en Huisvestingsbeleid Rijk en manager en plaatsvervangend directeur Haagse Inkoop Samenwerking van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Erwin studeerde Bedrijfskunde en momenteel volgt hij een Master Organisatie, Cultuur en Management.

Deze benoeming is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door DGABD en het ministerie van Justitie en Veiligheid. Vacatures die DGABD faciliteert worden breed bekendgemaakt en iedereen mag solliciteren.