Leonie Gharib regiodirecteur Douane Eindhoven bij Financiën

Leonie Gharib wordt per 1 oktober 2023 benoemd tot regiodirecteur Douane Eindhoven bij het ministerie van Financiën.

Leonie Gharib

De dynamiek in het werkveld van de Douane is groot; zowel de internationale logistiek als de politiek/bestuurlijke omgeving vragen van de Douane om voortdurend te anticiperen en te reageren op actuele ontwikkelingen. Zo wordt uitvoering gegeven aan verschillende sanctiepakketten, wordt een extra stap gezet in het tegengaan van ondermijning en wordt het toezicht op ontwikkelingen zoals omgaan e-commerce vormgegeven.

Bij de Douane vindt een transitie plaats van digitalisering naar data gedreven werken. Voor de operatie betekent dat veel. Zo zal het toezicht dat nu nog voornamelijk transactiegericht is, veel meer via een system based approach moeten worden vormgegeven. Dat betekent andere werkprocessen, deels andere competenties aantrekken en een heldere vraagarticulatie vanuit de operatie op het vlak van informatievoorziening. Daarbij is het van belang om oog te houden voor de menselijke maat.

Daarnaast staat er grote druk op de organisatie om in korte tijd nieuwe medewerkers te werven, op te leiden en in te zetten. De Douane is in korte tijd 25% gegroeid en kampt met uitstroom van professionele medewerkers door pensioen. Ook het borgen en behouden van kennis is van groot belang. Bovendien wordt gewerkt aan het thema cultuur en integriteit. Het vergroten van het adaptief vermogen om nieuwe instroom en andere werkwijzen te integreren vraagt zorg en aandacht voor medewerkers.

Wim Hoogendoorn, directeur Operaties Douane: “We zijn erg blij met de komst van Leonie als nieuwe regiodirecteur Douane Eindhoven, omdat Leonie een inspirerende en verbindende manager is met ruime ervaring op het terrein van data gedreven werken wat voor de Douane een belangrijke aanwinst is. Met haar optimistische en energieke persoonlijkheid zal zij zeker een positieve bijdrage gaan leveren aan de verdere doorontwikkeling van de Douane.“

Leonie Gharib: “Ik ben erg enthousiast om bij de Douane aan de slag te gaan. Het is een hele interessante organisatie met een belangrijke taak in de samenleving. De Douane ís de frontlinie: ik kijk ernaar uit om met deze professionals te mogen gaan samenwerken en verheug me op alles wat ik daar ga ontdekken. Bovendien spreekt de verantwoordelijkheid voor de regio Eindhoven mij aan. Deze regio – met daarin diverse vliegvelden, de Brainport en last but not least – de plek waar ik ben opgegroeid, is een aantrekkelijke plek voor mij om met veel energie aan het werk te gaan.

Leonie Gharib MA studeerde Europese studies aan de universiteiten van Maastricht en Portsmouth (VK). Na een start als academisch onderzoeker en docent is zij gaan werken bij de rijksoverheid. Hier heeft ze zich, o.a. in leidinggevende functies, beziggehouden met het genereren en exploiteren van data. In haar laatste rol heeft ze leidinggegeven aan een organisatorische, technische en culturele omslag in de omgang met data bij de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten.

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door DGABD en de Douane. Vacatures die DGABD faciliteert worden breed bekendgemaakt en iedereen mag solliciteren.