Ilse Pauwels directeur Internationaal bij IenW

Ilse Pauwels wordt per 1 augustus 2023 benoemd tot directeur Internationaal bij het directoraat-generaal Milieu en Internationaal van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Ilse volgt Peter Diez op, hij is per 1 februari 2023 benoemd tot algemeen directeur van de provincie Limburg.

De directie Internationaal staat voor een succesvol internationaal optreden van IenW en zet zich ervoor in om alle IenW-collega’s te ondersteunen in hun internationale activiteiten. De opgave is een strategische internationale agenda voor IenW te realiseren die in verbinding met de andere onderdelen van het departement tot stand komt. Deze agenda moet in de waan van de dag houvast geven en rekening houden met geopolitieke ontwikkelingen - en moet voldoende vooruitkijken. De internationale context moet worden gerelateerd aan de nationale beleidsontwikkelingen, de kwaliteit en coherentie van het internationale optreden van (de bewindspersonen van) IenW moeten worden bewaakt en internationale publiek private samenwerking van IenW sectoren moet worden gestimuleerd.

IIse werkt sinds 2019 als MT-lid bij de directie Internationaal en sinds 2021 als plaatsvervangend directeur. Daarvoor was zij afdelingshoofd Circulaire Economie bij IenW. Eerder werkte zij in verschillende rollen voor het ministerie van Financiën, het ministerie van BZK en het voormalig ministerie van VROM. Tevens was Ilse klimaatraad op de ambassade in Peking. Ilse studeerde internationaal recht in Leiden.

Ilse Pauwels: “Ik heb ongelooflijk veel energie en zin om de (verander)opgave met mijn mooie directie op te pakken waarbij we nationaal en internationaal elkaar nog meer versterken. In een wereld waarin het herijken van de verhoudingen politiek, beleid en uitvoering aan de orde van de dag is, wil ik juist verantwoordelijk zijn als directeur Internationaal. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat staat middenin de samenleving en daarmee midden in de urgente maatschappelijke opgaven waar we maatschappij breed voor staan. Voor de (IenW-) transities bestaan geen eenvoudige oplossingen. De oplossingen die er zijn -of komen- raken iedereen en geen van de grote transities kan worden bereikt zonder internationale actie. Juist die complexiteit spreekt mij aan. Met het gedreven en gemotiveerd DI-team wil ik impact maken. Zeker ook samen met de collega’s van buiten en binnen het Rijk. Vanuit mijn overtuiging dat we alleen samen met een integrale blik en in gedeeld leiderschap de complexe trajecten waarvoor we als samenleving en daarmee rijksbreed staan, kunnen oplossen.”

Afke van Rijn, directeur-generaal Milieu en Internationaal: “Ik ben blij met de benoeming van Ilse. Ilse kent het ministerie en het interdepartementale en internationale speelveld vanuit de kennis en ervaring die ze bij de directie Internationaal heeft opgedaan. Zij weet daarmee als geen ander voor welke veranderopgave wij met elkaar staan. Ilse is enthousiast, bevlogen en niet bang zaken te benoemen. Ik heb er alle vertrouwen in dat zij in samenwerking met haar medewerkers de directie Internationaal mooie stappen verder kan brengen.”

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door DGABD en met ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.