Lenah Beening hoofd Bezwaar en Beroep bij VWS

Lenah Beening wordt met ingang van 1 september 2023 hoofd Bezwaar en Beroep bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Lenah Beening

Bij het ministerie van VWS in de brede zin van het woord, dus inclusief bijvoorbeeld het CIBG, RIVM en de IGJ, worden besluiten genomen die gebaseerd zijn op regelgeving die het werkterrein van het gehele ministerie beslaan. Het cluster Bezwaar en Beroep is verantwoordelijk voor het behandelen van bezwaren tegen deze besluiten en het voeren van beroeps- en hoger beroepsprocedures bij de bestuursrechter.

Gemiddeld ontvangt het ministerie zo’n 800 tot 1000 bezwaarschriften per jaar en voert zij zo’n 80 beroepsprocedures. Actueel zijn bijvoorbeeld bezwaren en beroepen tegen subsidiebesluiten die in het kader van corona door VWS zijn verstrekt en bezwaren tegen Woo-besluiten.

De bezwaren en beroepen worden behandeld door een deskundig team van 24 juristen en 6 administratief ondersteuners. Er ligt bij dit cluster een opgave om, met oog voor de toegankelijkheid van de overheid, de werkstroom verder te stroomlijnen en tegelijkertijd de werkbelasting van het team beheersbaar te houden.

Lenah Beening: “Ik kijk ernaar uit om samen met de collega’s van de directie WJZ bij te dragen aan de missie van VWS: een gezond, fit en veerkrachtig Nederland. Dat te kunnen doen met een leuk team van deskundige collega’s op het terrein van bezwaar en beroep en de onmisbare administratieve ondersteuning, is voor mij een belangrijke drijfveer. In deze functie komen mijn ambitie en werkervaring samen: bijdragen aan werkplezier en daarbij oog houden voor de te behalen resultaten van het team. Vanuit deze rol zal ik samen met de collega’s aandacht hebben voor de juridische kwaliteit, het bewerkstelligen van een prettig en laagdrempelig contact met de overheid en waar mogelijk in te zetten op dejuridisering.”

Lenah heeft binnen de Rijksoverheid gewerkt in zowel de uitvoering als op het beleidsdepartement. Ze is momenteel werkzaam als coördinerend juridisch adviseur Publiekrecht bij de directie Juridische zaken van het ministerie van Financiën. Daarvoor was zij werkzaam bij het ministerie van Defensie en als procesvertegenwoordiger bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Zij volgde een master Staats- en Bestuursrecht aan de Universiteit van Amsterdam.

Marijke Bogtstra, directeur Wetgeving en Juridische Zaken: “Met Lenah krijgt de afdeling Bezwaar en Beroep van WJZ een leidinggevende die stevigheid combineert met een verbindende stijl van leidinggeven. De ervaring die zij heeft opgedaan in de uitvoering en met beleid, in combinatie met haar affiniteit voor het bestuursrecht, maakt dat zij uitstekend past bij WJZ en de opdracht die er op het terrein van Bezwaar en Beroep ligt.”

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door DGABD en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.