Arnold Posthuma afdelingshoofd Inlichtingen- en Opsporingsdienst bij de Inspectie Leefomgeving en Transport

Arnold Posthuma start per 1 september 2023 als afdelingshoofd Inlichtingen- en Opsporingsdienst bij de Inspectie Leefomgeving en Transport van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

Arnold Posthuma

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is de toezichthouder van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De Inlichtingen- en Opsporingsdienst (IOD) van de ILT is dé gespecialiseerde milieuopsporingsdienst van Nederland en heeft de kennis en expertise om complexe strafrechtelijke onderzoeken uit te voeren op het gebied van milieu, transport en wonen. De IOD streeft naar een wereld waarin milieucriminaliteit geen bedreiging meer vormt voor onze samenleving en vooral niet voor onze leefomgeving. Denk hierbij aan misdrijven die schade aan mens en maatschappij kunnen veroorzaken, zoals ernstige bodemvervuiling, fraude met afvalstromen en bij woningcorporaties. Het afdelingshoofd leidt acht professionele teams en tezamen werken zij aan de opgave om met de (opsporings)keten het opsporen van milieucriminaliteit uit te bouwen. Het afgelopen jaar is de afdeling ingericht voor deze extra impuls en flink uitgebreid.

A.L.R. (Arnold) Posthuma MSc is op dit moment afdelingshoofd Toezicht Marktordening bij de ILT. Eerder was hij werkzaam in diverse functies voor het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, waarvan vanaf 2015 in verschillende leidinggevende rollen. Hij begon zijn loopbaan bij Royal Haskoning/DHV en de gemeente Nijmegen. Arnold studeerde Politicologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Arnold over zijn benoeming: “Ik ben erg blij met deze nieuwe stap in mijn loopbaan. Ik kijk ernaar uit om samen met de collega’s van de IOD de georganiseerde (milieu)criminaliteit aan te pakken. Een vorm van criminaliteit die veel meer aandacht behoeft, omdat zij onherstelbare schade toebrengt aan mens, leefomgeving en maatschappij. Samen met alle andere afdelingen binnen de ILT, moeten we ervoor zorgen dat deze schade zoveel mogelijk wordt voorkomen. Het is hard nodig, gelet op de actualiteit. We kunnen dit als IOD niet alleen en daarom zie ik de samenwerking graag tegemoet met het Openbaar Ministerie, de verschillende bijzondere opsporingsdiensten, de Politie en diverse andere partners, om deze ernstige schade echt terug te dringen.”

Karin Visser, directeur Toezicht en Opsporing, is blij met deze benoeming: “Arnold zie ik als een aanwinst voor de IOD. Hij is betrokken en resultaatgericht en hij heeft oog voor de verbinding en samenwerking intern en met externe partijen. Met zijn ervaring bij BZK en in zijn eerdere functie bij de ILT verwacht ik dat de aanpak op het gebied van milieucriminaliteit nog meer maatschappelijk effect gaat opleveren.”

Deze vacature is ontstaan door het vertrek van Edwin Lakerveld die per 1 mei deelneemt aan het driejarig programma van ABD Interim.

De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door het directoraat-generaal ABD en het ministerie van IenW. De vacature is zoals gebruikelijk opengesteld, hoewel de organisatie al een geschikte kandidaat op het oog had. Na een zorgvuldige procedure is deze het ook geworden.