Justine Ruitenberg programmadirecteur Armoede en Schulden bij SZW

Justine Ruitenberg is per 1 augustus 2023 benoemd als programmadirecteur Armoede en Schulden bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Justine Ruitenberg

Deze functie loopt vooruit op de oprichting van de programmadirectie Armoede en Schulden die op korte termijn wordt gevormd als onderdeel van de bestaande directie Participatie en Decentrale Voorzieningen. De programmadirectie is een voortzetting van de sterk gegroeide afdeling Armoede en Schulden. Vanwege de grote uitbreiding van werkzaamheden wordt hiervoor een nieuw managementteam gevormd.

Justine Ruitenberg zal het nieuwe MT gaan leiden. Samen met haar team gaat zij aan de slag met de opgave om armoede en problematische schulden te halveren in 2030. Het gaat daarbij om het ontwikkelen van beleid, visie en maatregelen in overleg met bestuurders en werkveld. Voorbeelden daarvan zijn de beleidsmatige ondersteuning van maatregelen als gevolg van de energiecrisis en de uitvoering van de Aanpak geldzorgen, armoede en schulden. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan het omvormen van afdeling naar programmadirectie.

In haar loopbaan heeft Justine altijd gewerkt op het gebied van mens, maatschappij, arbeidsparticipatie en inkomenszekerheid. Na een korte periode als lerares Maatschappijleer is ze aan de slag gegaan bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Ze heeft daarbij rollen vervuld als beleidsmedewerker en coördinerend inspecteur bij de Inspectie SZW (tegenwoordig Arbeidsinspectie). Sinds 2014 werkte zij in diverse leidinggevende functies. In de afgelopen periode was zij afdelingshoofd van de afdeling Armoede en Schulden, de voorloper van de nieuwe programmadirectie.

Justine studeerde in Amsterdam Arbeids- & organisatiesociologie en ze volgde een opleiding voor docent Maatschappijleer. Aanvullend deed zij de master comparative labour Studies van Warwick in Coventry. Naast haar werk is zij gepromoveerd op de invloed van verschillende factoren op de arbeidsparticipatie van Nederlandse moeders.

Justine Ruitenberg: “Een grote groep mensen kampt in Nederland langdurig met armoede en problematische schulden. De bestrijding ervan is complex, omdat het een multidisciplinaire aanpak vereist en de oorzaak ervan ook in ons weerbarstige systeem ligt. Voor de aanpak  ervan zet ik mij heel graag in. Ik kijk ernaar uit om samen met alle collega’s en externe betrokkenen door te gaan zodat we de halvering van armoede en schulden in 2030 kunnen realiseren.”

Cathelijn Peters, directeur Participatie en Decentrale Voorzieningen: ¨Ik ben heel blij met de benoeming van Justine. Justine heeft de Aanpak Geldzorgen, Armoede en Schulden, samen met de verantwoordelijke minister, vele collega’s en andere betrokkenen, afgelopen jaar ontwikkeld. Ze is de juiste persoon om met de nieuw op te richten programmadirectie deze aanpak ook te gaan implementeren. Justine is inhoudelijke gedreven heeft daarnaast een toegankelijke, mensgerichte coachende stijl van leidinggeven, die goed aansluit bij de behoeften van medewerkers. Ik zie uit naar onze samenwerking!”

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door DGABD en het ministerie van SZW. De vacature is zoals gebruikelijk opengesteld, hoewel de organisatie al een geschikte kandidaat op het oog had. Na een zorgvuldige procedure, is deze het ook geworden.