Clovis Hopman MT-lid, tevens plaatsvervangend directeur Algemene Economische Politiek bij EZK

Clovis Hopman wordt per 1 oktober 2023 benoemd tot MT-lid en tevens plaatsvervangend directeur Algemene Economische Politiek bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

Clovis Hopman

Als het economische geweten van Den Haag adviseert de directie Algemene Economische Politiek (AEP) vanuit economisch perspectief en de breedte van het EZK-terrein het ministerie over de brede strategische agenda en de daarbij behorende projecten/trajecten. Clovis is als MT-lid verantwoordelijk voor de strategische koersvorming. Ook is hij verantwoordelijk voor de positionering van het Behavioural Insights Team (BIT) en het Behavioural Insights Netwerk Nederland. BIT verbetert de kwaliteit van het beleid binnen EZK en rijksbreed door gedragsonderzoek, advies en kennisdeling. Als MT-lid draagt hij de personeelsverantwoordelijkheid voor het Centraal Strategisch Cluster.

Clovis Hopman is theoretisch fysicus en promoveerde in Israël op sterrendynamica rond massieve zwarte gaten. In Nederland werkte hij bij de Sterrewacht in Leiden en bij het Centraal Planbureau, voordat hij in 2010 bij De Nederlandsche Bank (DNB) in dienst kwam. Daar adviseerde hij over het monetaire beleid van Europa, aanvankelijk vanuit een economische, en later vanuit een juridische invalshoek. Sinds 2018 is hij hoofd van de afdeling Risicomanagement & Strategie bij DNB.

Clovis Hopman: “Wat mij beweegt is even eenvoudig als veelomvattend: ik wil bijdragen aan welvaart in de brede zin van het woord. Aan de kwaliteit van leven in Nederland en daarbuiten, in het heden en de toekomst. De directie AEP is dé plek waar ik me voor die brede welvaart in kan zetten. Ik kijk ernaar uit om dat samen met mijn nieuwe collega’s te doen."

Stephanie Holle, directeur Algemene Economische Politiek: "Ik ben ontzettend blij met de komst van Clovis. Met zijn brede inhoudelijke achtergrond, constructief kritische blik en reflectief vermogen levert Clovis een grote toegevoegde waarde aan ons team bij AEP."

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen via de algemene procedure voor functies binnen de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door directoraat-generaal ABD en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.