Willemieke Hornis hoofd afdeling Macro-economisch en strategisch advisering bij BZK

Willemieke Hornis wordt met ingang van 15 augustus 2023 hoofd afdeling Macro-economisch en strategisch advisering bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

De afdeling MESA signaleert en agendeert maatschappelijke en macro-economische ontwikkelingen (trends op de lange termijn, wetenschappelijke inzichten) die van betekenis zijn voor de domeinen van BZK. MESA faciliteert en ondersteunt de bewindspersonen op enkele actuele strategische dossiers. Ten slotte coördineert en vertegenwoordigt MESA de inbreng van BZK in een aantal interdepartementale gremia en ambtelijke voorportalen, zoals de CFEI en RFEI, en naar de kennisinstituten waarvan de verantwoordelijkheid bij de directie Kennis, Internationaal, EU en Macro-economie, (KIEM) is belegd.

Willemieke Hornis is sinds 2022 werkzaam als Clusterhoofd Strategie en daarvoor als Programmamanager Grensoverschrijdende Samenwerking bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.

Willemieke studeerde Sociale Geografie en Planologie aan de Universiteit Utrecht en Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. In 2013 ronde zij haar promotieonderzoek naar ‘de sociaalruimtelijke positie van het ommeland’ aan de Rijksuniversiteit Groningen af.

Willemieke Hornis: “Werken op het snijvlak van kennis, beleid en strategie geeft mij veel ongelofelijk veel energie. Ik ben blij dat als afdelingshoofd te mogen blijven doen en verder te kunnen bouwen aan de afdeling MESA. Ik kijk ernaar uit om met alle collega’s binnen KIEM en daarbuiten bij te dragen aan de koersbepaling van BZK vanuit een macro-economisch en langetermijnperspectief.”

Boudewijn Steur, Directeur KIEM: “Willemieke is vanuit haar opleiding en werkervaring goed in staat het volledige beleidsdomein van BZK te overzien en daarop lange lijnen te ontwaren. Zij heeft oog voor toekomstige opgaven en beschouwt deze vanuit multidisciplinair perspectief. Ik kijk er naar uit om daarop met haar samen te werken. Daarnaast is MESA een nieuwe afdeling. Dat betekent dat wij gezamenlijk aan de slag gaan de nieuwe afdeling op te bouwen en te positioneren met oog voor kwaliteit, creativiteit, werkdruk en uiteraard werkplezier.”

Deze benoeming op een ABD-functie is tot stand gekomen na een organisatieontwikkelingstraject bij de directie KIEM waarbij de functie opnieuw is gewaardeerd. Willemieke is als functievolger geplaatst op deze functie.