Koen Davidse directeur-generaal Beleid bij Defensie

Koen Davidse wordt directeur-generaal Beleid bij het ministerie van Defensie. De ministerraad heeft ingestemd met het voorstel van minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De benoeming gaat in per 1 november 2023.

Koen Davidse

De geopolitieke ontwikkelingen hebben de noodzaak van een sterke krijgsmacht helder gemaakt. Na jaren van krimp en krapte met alle gevolgen van dien, beschikt de krijgsmacht weer over de mogelijkheden om te groeien. Dit stelt de organisatie van het gehele ministerie voor grote uitdagingen op elk gebied. Dit vraagt om veranderingen in gedrag, werkwijze, beleidsvorming en sturing.

Ook voor het directoraat-generaal Beleid staan de komende jaren nadrukkelijk in het teken van meerdere omvangrijke transitieopgaven die voortvloeien uit het huidige regeerakkoord en de Defensienota 2022 en de geopolitieke ontwikkelingen. Voorbeelden zijn het versterken van de internationale samenwerking, versterking van de bestuurlijke omgang met de leefomgeving van Defensie en de beleidsontwikkeling ten aanzien van informatiegestuurd optreden.

Marc Gazenbeek, plaatsvervangend secretaris-generaal Defensie: “Het ministerie van Defensie is blij met de benoeming van Koen Davidse als DG Beleid. Het ministerie opereert in een steeds complexer wordende context en de opgaven waar de organisatie voor staat zijn fors. Met zijn brede nationale en internationale ervaring, ook op het terrein van veiligheidsbeleid, zal Koen van grote toegevoegde waarde zijn voor Defensie.”

“Ik voel me vereerd om bij Defensie aan de slag te gaan, in deze tijden waarin het belang van vrijheid en veiligheid glashelder is. Ik heb geregeld met Defensie gewerkt, onder andere in Mali en Afghanistan, en ik bewonder de professionaliteit en de inzet van de Nederlandse militairen”, aldus Koen Davidse. “Met mijn internationale ervaring, inclusief in conflictregio’s, zie ik ernaar uit een bijdrage te leveren aan de veiligheid van Nederland en het NAVO-bondgenootschap.”

Koen Davidse is sinds 2018 bewindvoerder bij de Wereldbank in Washington. Daarvoor was hij assistent-VN-secretaris-generaal en plaatsvervangend hoofd van de VN-vredesmissie Minusma in Mali. Eerder vervulde hij onder andere de functies van directeur Multilaterale Instituties en Mensenrechten en directeur Vredesopbouw bij het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Koen Davidse studeerde Politicologie en Internationale betrekkingen aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam.

Deze benoeming is tot stand gekomen via de procedure voor de topmanagementgroep van de Algemene Bestuursdienst. De werving en selectie voor deze benoeming is gedaan door directoraat-generaal ABD en het ministerie van Defensie. De vacature is zoals gebruikelijk breed bekendgemaakt, zodat iedereen kon solliciteren.