Carlijn van Gulpen programmadirecteur Nationaal Programma Landelijk Gebied en Transitiefonds bij LNV

Carlijn van Gulpen is per 1 september 2023 benoemd tot programmadirecteur Nationaal Programma Landelijk Gebied (NPLG) en Transitiefonds bij het directoraat-generaal Landelijk Gebied en Stikstof van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Carlijn van Gulpen

De programmadirectie NPLG en Transitiefonds is verantwoordelijk voor het organiseren en laten vaststellen van het Nationaal Programma Landelijk Gebied. In het NPLG wordt geregeld hoe de transitie van het landelijk gebied moet gaan plaatsvinden op het gebied van water, klimaat en natuur. Daarnaast is de directie verantwoordelijk voor het transitiefonds en gebiedsgericht werken.

Carlijn studeerde Rechtsgeleerdheid aan de Rijksuniversiteit Leiden en heeft haar LLM afgerond aan de universiteit van Madrid. Haar carrière bij de Rijksoverheid is ze gestart in 2000. Zij vervulde verschillende functies bij de ministeries van Defensie, Justitie en Veiligheid en Financiën. Op dit moment is zij interim-programmadirecteur bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Haar ruime ervaring als leidinggevende, haar veelzijdigheid en haar ervaring, zowel in beleid als in de uitvoering zijn waardevol voor deze functie. Als programmadirecteur NPLG en Transitiefonds zal zij verantwoordelijk zijn voor een van de grootste uitdagingen waar ons land voor staat: het bijdragen aan oplossingen van de opgaves voor klimaat, water en natuur.

Carlijn van Gulpen: "Sinds 1 februari vervul ik de functie van programmadirecteur NPLG op interim-basis, nadat ik via ABD Interim bij Landelijk Gebied en Stikstof al een aantal opdrachten bij het DG Landelijk Gebied en Stikstof (LG&S) had gedaan. De complexiteit van de inhoud en de omgeving in combinatie met de mensen die aan deze opgave werken, maken dat ik het werken bij LG&S heel leuk en uitdagend vind. Ik ben dan ook blij dat ik deze functie op vaste basis kan gaan vervullen en zo een bijdrage kan leveren aan een de grote transitieopgave waar het landelijk gebied voor staat."

Hellen van Dongen, directeur-generaal Landelijk Gebied en Stikstof: "Ik ben heel blij dat Carlijn op vaste basis ons team komt versterken en dat we onze samenwerking voortzetten. Haar ervaring, competenties en stijl passen perfect op deze plek. Als programmadirecteur is het cruciaal om gericht te zijn op samenwerking met de drie opdrachtgevers van het NPLG, betrokken departementen en medeoverheden. En daarbij oog te hebben voor zowel beleidsontwikkeling, implementatie als uitvoering. Carlijn heeft dit en weet samen met anderen dingen voor elkaar te krijgen. Ook in een complexe en soms tumultueuze omgeving."

De functie van programmadirecteur wordt vanaf februari 2023 door Carlijn van Gulpen als interim-directeur ingevuld. Vanwege het belang van de continuïteit, de complexe inhoud en het behoud van kennis, is er in overleg met de directeur-generaal Landelijk Gebied en Stikstof en DGABD voor gekozen om Carlijn in de functie te benoemen en de vacature niet open te stellen.